Primăria Nucet are planuri mari pentru satul de vacanţă Vârtop, care în timpul iernii este cea mai frecventată destinaţie din Bihor.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la CJ Bihor, primarul Adrian Tuduce a anunţat că turiştii care vor petrece Revelionul la munte vor avea parte de zăpadă din belşug, naturală şi artificială. "Aseară (n.r. joi seară) am pornit tunurile de zăpadă", a declarat Tuduce. Tunurile sunt o noutate pentru Vârtop, fiind o investiţie făcută în acest an de Primăria Nucet.

Parcări goale, maşini pe şosea

Întrebat de BIHOREANUL cum va soluţiona însă problema parcărilor din satul de vacanţă, ţinând cont că şi în zilele libere de Crăciun drumul care urcă la Vârtop a fost blocat ore în şir, din pricina maşinilor oprite pe marginea şoselei, Tuduce a anunţat că a luat măsuri.

"Drumul a fost blocat, e adevărat, două ore, dar parcările erau goale. Şoferii lasă maşinile pe marginea şoselei, în faţa cabanelor, pentru că nu vor să plătească taxa de parcare", a spus edilul, garantând că parcările amenajate de Primărie, cu 600 de locuri, ar putea rezolva aceste blocaje, dacă ar fi folosite de şoferi.

Tocmai pentru a-i stimula pe turişti să-şi lase maşinile în aceste parcări, Tuduce a comandat montarea de bariere cu aparate de tichete în parcări. Astfel, şoferii nu vor mai plăti o taxă de 15 lei pe zi, ci strict în funcţie de timpii de staţionare. Dacă vor continua să-şi lase autoturismele pe şosea, şoferii vor risca amenzi, a precizat Tuduce, amintind că pe marginea carosabilului există indicatoare care arată că oprirea este interzisă.

Se asfaltează

Pe de altă parte, Tuduce a anunţat că are pregătit studiul de fezabilitate pentru construcţia unei parcări supraetajate, cu două nivele, lângă pârtia Piatra Grăitoare. Noua parcare ar urma să aibă 400 de locuri, întinse pe o suprafaţă de 2.600 mp, şi va fi conectată cu un tunel de instalaţia de telescaun de la pârtie. "Trebuie să găsim sursa de finanţare", a declarat primarul, precizând că ar prefera să acceseze fonduri europene.

Până când această parcare va fi construită, însă, Tuduce speră că problemele de trafic vor fi rezolvate şi prin asfaltarea drumurilor dintre cabane. "Am preluat de la Primăria Câmpani 3,7 kilometri de drumuri dintre cabane şi îi vom asfalta, cu bani din PNDL", a spus edilul. Astfel, aceste drumuri vor putea fi şi deszăpezite şi, implicit, vor prelua din maşinile care azi rămân pe şoseaua principală. Lucrările de asfaltare vor începe la primăvară.