Pirotehniştii din cadrul ISU Crişana au intervenit, marţi, pentru ridicarea unui proiectil cu calibru de 100 mm, provenit din cel de-al Doilea Război Mondial, găsit de un beiuşean care locuieşte pe strada Horia.

Bărbatul făcea săpături în curte, pentru a-şi racorda casa la reţeaua de canalizare când a găsit muniţia rămasă neexplodată.

Proiectilul a fost ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distrus ulterior prin explozie controlată.

ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor că, pentru a evita o tragedie, dacă găsesc elemente de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112 şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

De asemenea, se interzice ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea lor prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice de muniţii; tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; demontarea focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.