Într-o singură zi, luni, specialiştii pirotehnici ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au fost chemaţi să ridice trei proiectile provenite din al Doilea Război Mondial.

Una dintre muniţii a fost găsită în Oradea, pe şantierul viitorului mall Aurora, de pe strada Ştefan Octavian Iosif. Alerta la numărul unic 112 au dat-o muncitorii care lucrau la amenajarea spaţiului verde din curtea viitorului complex comercial.

Alte două proiectile au fost găsite pe un teren agricol de pe raza localităţii Marghita, respectiv în Pădurea Neagră, unde muniţia a fost găsită în timpul unei partide de vânătoare.

"Cele trei proiectile de calibru 76 milimetri, provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic al inspectoratului, urmând a fi distruse la o dată ulterioară", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Bihorenii trebuie să ştie că, dacă găsesc muniţii neexplodate ori elemente de muniţie, trebuie să apeleze numărul unic de urgenţă 112, dar şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor, introducerea lor în foc, topirea elementelor metalice ori tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură. Sub nicio formă, muniţiile nu trebuie folosite pentru improvizarea diferitelor unelte, nu trebuie demontate şi nici apropiate de surse de foc.