Un proiectil de calibru 75 milimetri, în stare de funcționare, a fost ridicat luni din satul Bicaci, comuna Gepiu, de către echipajul de pompieri militari pirotehniști din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea.

Muniția periculoasă a fost descoperită de un muncitor care lucra la amenajarea podețelor de acces în gospodăriile din sat.

Bărbatul a alertat specialiștii prin apel la numărul unic de urgență 112.

„După identificarea muniției – un proiectil de calibru 75 milimetri, funcțional, provenit din cel de-al Doilea Război Mondial, echipajul pirotehnic a cercetat zona în vederea asanării altor potențiale muniții, după care a transportat și depozitat proiectilul în condiții de siguranță”, a transmis ISU Crișana.

Munițiile rămase neexplodate au încărcătura de exploziv intactă și în multe cazuri chiar și focosul, de aceea există riscul ca acestea să explodeze. Aceste tipuri de muniție pot fi găsite, în general, la suprafața pământului (pe terenuri agricole, în păduri și desișuri) sau îngropate sub pământ, unde sunt descoperite cu ocazia săpăturilor și arăturilor agricole, excavațiilor pentru fundațiile construcțiilor, defrișărilor, lucrărilor de irigații etc.

De asemenea, uneori munițiile sunt sub apă, în râuri, lacuri sau bălți, ieșind la iveală cu ocazia unor lucrări hidrotehnice sau întâmplător în timpul scăldatului.

Pentru siguranța lor, cei care fac astfel de descoperiri trebuie să anunțe autoritățile prin apel la 112, să asigure securitatea locului și să nu atingă, lovească sau mute obiectele găsite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!