Două proiectile de tun au fost găsite, miercuri, de muncitorii care săpau fundaţia la un drum de accelerare la ieşirea unei staţii de carburanţi care se construieşte la ieşirea din Oradea spre Sânmartin.

Descoperirea a fost făcută în cursul după amiezii, la faţa locului fiind mobilizați pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al judeţului Bihor, pentru evaluarea situaţiei şi respectiv pentru ridicarea muniţiei neexplodate.

"Au fost găsite proiectile de tun de 76 mm din al Doilea Război Mondial la o adâncime de circa 70 de centimetri în pământ. Acestea vor fi depozitate şi ulterior distruse", a confirmat, miercuri seară, BIHOREANULUI lt. col. Florin Zoicaş, prim adjunct al inspectorului şef al ISU Crişana.

Pentru a evita o tragedie, cei care dezgroapă bombe, grenade sau proiectile trebuie să anunţe de urgenţă la numărul unic 112 şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat.

Ridicarea, transportul sau comercializarea muniţiilor este interzisă, la fel cum acestea nu trebuie lovite, aruncate în foc, tăiate sau demontate.

De asemenea, bihorenii sunt îndemnaţi să le arate copiilor imagini cu muniţii neexplodate, astfel încât aceştia să le poată recunoaşte şi să nu le atingă, dacă găsesc astfel de proiectile.