"Proiectul "Extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi apă uzată în judeţul Bihor" a primit avizul final de la Comisia Europeană de la Bruxelles. În cursul zilei de ieri (n.r. vineri), Compania de Apă Oradea a trimis spre publicare în SEAP managementul proiectului, urmând ca săptămâna viitoare să fie trimisă spre publicare şi supervizarea proiectului", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Primăria Oradea.

Având un buget preconizat de 83.286.340 euro fără TVA, proiectul Aparegio, demarat de Compania de Apă Oradea (CAO) şi Primăria Oradea împreună cu oraşele Beiuş şi Tinca şi comunele din Zona Metropolitană, prevede extinderea infrastructurii de apă şi a apei uzate din judeţul Bihor, prin transformarea companiei în operator regional, în conformitate cu practicile şi politicile UE în domeniu, până în anul 2015.

În prima etapă de implementare a proiectului, care urmează să se desfăşoare în perioada 2009 - 2013, au fost prinse localităţile Oradea, Beiuş, Tinca şi cele din Zona Metropolitană Oradea: Biharia (a cărei situaţie este încă incertă datorită faptului că locuitorii nu doresc implicarea în Aparegio, din cauza facturilor mari primite de la CAO), Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid, Oşorhei, Alparea şi Fughiu.

Din totalul investiţiei, care cu TVA inclus se ridică la 102 milioane de euro, 63,5 milioane euro o reprezintă finanţările europene, 28,2 milioane euro o reprezintă contribuţia CAO, 9,7 milioane de euro sunt alocările de la bugetul de stat, iar diferenţa o reprezintă contribuţia autorităţilor locale.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, proiectul a fost împărţit în 14 pachete de lucrări, din care 5 pachete pe teritoriul Oradiei, iar 9 în localităţile din judeţ. "Dorim ca în luna februarie să postăm pe SEAP cele 14 seturi de lucrări, astfel ca în 4 luni de zile să parcurgem procedura de licitaţie, iar din vară să începem efectiv lucrările", a preconizat Bolojan.

Astfel, la nivelul municipiului Oradea se vor reabilita 54,5 kilometri de reţele de apă şi se vor extinde 37,8 kilometri de reţea. Lucrările se vor desfăşura pe 119 străzi, majoritatea în vatra veche a oraşului, cum ar fi cartierul Ioşia sau zona centrală.