Senatul României a adoptat tacit un proiect de lege iniţiat de şapte parlamentari UDMR, care prevede "protejarea copilului împotriva difuzării prin orice mijloace de conţinuturi privind devierea de la sexul stabilit la naştere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualităţii". Acelaşi proiect stipulează "sexul copilului este stabilit de medicul care a asistat sau a constatat naşterea" şi că nu poate să fie decât feminin sau masculin.

Potrivit Hotnews.ro, termenul de adoptare tacită în cazul acestei propuneri legislative s-a împlinit la data de 27.04.2022.

Senatul nu este, însă, cameră decizională pentru acest proiect, ci Camera Deputaţilor, unde urmează să ajungă propunerea legislativă.

Cei şapte parlamentari UDMR care au iniţiat proiectul sunt: Benedek Zacharie, Biró Rozália-Ibolya (parlamentar de Bihor), Gál Károly, Könczei Csaba, Kulcsár-Terza József-György, Seres Dénes, Zakarias Zoltán. 

Potrivit Agepres, în expunerea de motive, iniţiatorii susţin că "în societăţile ţărilor din vestul Europei asistăm în zilele noastre la un asalt al unor noi ideologii, precum teoria genului, ce pun în pericol valorile tradiţionale, bazate pe creştinism, şi însuşi nucleul de bază al societăţii, familia creştină". Deputaţii UDMR mai spun că cea mai vulnerabilă categorie suint copiii. 

Potrivit iniţiativei, sexul este element al identităţii la naştere şi se stabileşte de medicul care a asistat la naştere, neputând fi decât masculin sau feminin. Iniţiatorii mai propun ca părinţii să poată refuza, în scris, participarea copiilor la orele de educaţie pentru sănătate sexuală, arată rfi.ro. 

"Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migraţiei ilegale, răpirii, violenţei, pornografiei prin internet, difuzării prin orice mijloace de conţinuturi privind devierea de la sexul stabilit la naştere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualităţii, precum şi a oricăror forme de violenţă, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, institutii de invaţământ, medicale, de protectie, medii de cercetare a infracţiunilor şi de reabilitare/detenţie, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.", stipulează unul dintre articolele din proiectul de lege. 

În Ungaria a fost adoptată în 2021 o lege care interzice "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulţirii restricţiilor impuse de către guvernul condus de Viktor Orban persoanelor LGBT. Legea a determinat Comisia Europeană să declanşeze proceduri de infringement împotriva Ungariei, subliniază rfi.ro. 

Proiectul de lege, așa cum a fost publicat pe site-ul Camerei Deputaților:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!