În data de 11 septembrie 2013 Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice un proiect de modificare a codului rutier. În urma observaţiilor primite, a fost elaborat un nou proiect publicat în 20 septembrie care trebuie să fie adoptat de Guvern. Din păcate, foarte multe prevederi ale acestui proiect pot conduce la inechităţi în practică, unele dispoziţii fiind chiar neconstituţionale.

Săptămâna aceasta voi prezenta cele mai importante prevederi ale proiectului, urmând ca, săptămânile viitoare să fac anumite comentarii punctuale legate de acestea. În ceea ce priveşte aspectul de tehnică legislativă, este de remarcat faptul că, în loc să se elaboreze un nou proiect de cod rutier mai clar şi mai suplu, se intervine pe o formă stufoasă a actului normativ, astfel încât, în continuare, e nevoie de multă răbdare şi atenţie pentru a identifica soluţia legislativă raportată la o problemă concretă.

În primul rând, este de remarcat faptul că, după intrarea în vigoare a modificărilor, constatarea contravenţiilor nu va mai fi făcută direct de poliţistul rutier aşa cum se întâmplă în prezent, ci numai cu ajutorul unor mijloace tehnice de constatare. Prin urmare orice încălcare a legislaţiei rutiere va fi probată numai tehnic - spre exemplu prin fotografii şi filmări, această prevedere urmând a înlătura discuţiile cu privire la forţa probantă a procesului-verbal şi sarcina probei în plângerile contravenţionale vizând contravenţii rutiere.

Dacă modificările propuse vor fi adoptate, se va introduce o prevedere, vădit neconstituţională, potrivit căreia instanţa va putea dispune, în cazul în care nu se achită amenda într-un anumit termen, sancţiunea suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice pe durată nedeterminată.

Proiectul prevede majorarea substanţială a amenzilor şi a duratei pentru care se dispune suspendarea dreptului de a conduce în cazul comiterii anumitor contravenţii, putându-se ajunge la suspendarea acestui drept pe o perioadă de un an faţă de maximumul de 3 luni prevăzut de legislaţia actuală. Nu în ultimul rând, formularea plângerii contravenţionale nu va mai atrage suspendarea plăţii amenzii. Mai concret, chiar dacă se va formula plângere, amenda va trebui plătită, urmând a fi recuperată în situaţia în care se câştigă procesul.