În intervalul 1 ianuarie 2022 - 17 iunie 2024 s-au desfășurat în cadrul Universității din Oradea activitățile de implementare a proiectului din cadrul planului PNIII, Programul 1 - Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanță instituțională, proiecte de dezvoltare instituțională – Proiecte de finanțare a excelenței în CDI, cu titlul Cercetare de excelență în domeniul eco-nanotehnologii și materiale avansate la Universitatea din Oradea (acronim ECONAMATEX), cu o perioadă de implementare de 30 luni, reprezentând obiectul contractului de finanțare 29 PFE/29.12.2021 cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în valoare de 2,8 mil. lei.

Proiectul a avut ca obiectiv fundamental crearea unei platforme de cercetare de excelență care să permită impulsionarea cercetărilor în domeniile care produc aproximativ 50% din rezultatele activității de cercetare desfășurate în universitate și totodată întărirea punților de legătură dintre know-how-ul centrelor de cercetare din universitate și mediul de afaceri bihorean.

Obiectivele specifice au avut în vedere:

1. Dezvoltarea infrastructurii de cercetare în domeniul eco-nanotehnologii și materiale avansate aferentă laboratorului NANOSCIENCE RESEARCH PLATFORM - SMARTMAT (https://eertis.eu/erlb-2300-000r-2583) cu echipamente de analiză a structurilor metalografice. Totodată au fost realizate activități de reparații/retrofitting a echipamentelor de depuneri metalice în straturi subțiri și extinderea domeniilor de aplicație la acoperiri nemetalice. Tot în cadrul acestui obiectiv a fost dezvoltată baza de date de materiale pentru analize spectrografice, necesare desfășurării cercetărilor în domeniul analizei nanostructurii și proprietăților materialelor, senzorilor biomedicali bazați pe structuri de nanoparticule de aur depuse pe grafen, nanostructuri ceramice ZTA pentru implanturi, studii privind nanoparticule de seleniu îmbogățite cu probiotice, etc. Urmare a creșterii nivelului calitativ al rezultatelor cercetărilor realizate în cadrul acestui laborator, s-a reușit certificarea sistemului de management al calității conform cerințelor SR EN ISO 9001:2015 pentru domeniul Servicii de laborator de încercări / analiză a materialelor.

2. Crearea unei infrastructuri suport pentru cercetare prin instalarea unui cluster de servere de mare performanță care poate fi utilizat pentru aplicații de inteligență artificială (big data mining, machine learning, convolutional neural networks), realitate virtuală și prelucrări de semnale multi-dimensionale (simulări, modelări, dezvoltare), respectiv comunicații multimedia de viteză, care a fost pusă la dispoziția tuturor centrelor și laboratoarelor de cercetare din universitate atât pentru activități de cercetare de excelență cât și pentru activități suport în cadrul contractelor încheiate cu mediul de afaceri. De asemenea a fost modernizat laboratorul RESEARCH CENTER FOR INFORMATION TECHNOLOGY, ELECTRONICS AND AUTOMATION (https://eeris.eu/ERIF-2000-000H-0559), având ca domeniu de activitate dezvoltarea și implementarea unor metode de prelucrare a semnalelor multi-dimensionale, cu aplicații atât în domeniul eco-nanotehnologiilor și materialelor avansate, cât și în alte domenii, ca de exemplu tehnologiile de prelucrare a informației și comunicațiilor, sau cele vizând aplicațiile din domeniul sănătății.

3. Dotarea laboratorului INTEGRATED SENSORS AND BIOSENSORS LABORATORY – ISBL, (https://eertis.eu/erlb-2300-000j-2670), cu un laborator mobil modular de analize pentru prelevarea probelor, realizarea unor teste și măsurători in-situ din domeniul eco-nanotehnologii și biochimie.

Toate investițiile în infrastructură menționate anterior au ca scop creșterea nivelului de pregătire a cercetătorilor universității în domeniul utilizării sistemelor moderne de asistență în cercetare și formarea de competențe în domeniul transferului tehnologic. Sumele alocate proiectului au fost utilizate și pentru plata unui abonament pentru accesul direct (online) al cercetătorilor cadre didactice și studenți la informații privind sistemul de standardizare (Asociația de Standardizare din România – ASRO), precum și pentru susținerea unor manifestări științifice organizate de universitate (Conferințele FIMT organizate în 2022 și 2023, respectiv ICEMES din 2023, ultima fiind afiliată IEEE). Rezultatele investițiilor s-au concretizat în publicarea unui număr de 36 de lucrări în reviste de specialitate și prezentate la conferințe internaționale, indexate WOS și SCOPUS, finanțate din bugetul proiectului, finanțarea a două solicitări de brevet de invenție în domeniul depunerilor metalice în straturi subțiri și înființarea unui spin-off dedicat dezvoltării și implementării soluțiilor avansate de evaluare a riscului financiar și de combatere a fraudelor în industria financiară. Urmare a implicării în cadrul proiectului a unei echipe de cadre didactice cu experiență în activitatea de cercetare, conducători de doctorat, ale căror realizări științifice sunt certificate în plan internațional prin indicatori Hirsch (WOS) ridicați, producția de lucrări științifice a cercetătorilor universității a avut un trend ascendent, oglindit în rapoartele WOS și SCOPUS, fiind publicate în perioada implementării proiectului (2022 –2024) un număr de 1322 lucrări indexate WOS, citate în 6515 lucrări de specialitate.

Proiectul ECONAMATEX a constituit una dintre etapele pe care le parcurge Universitatea din Oradea în efortul de promovare a excelenței în educație și în cercetare, clasificarea în ranking-urile naționale/internaționale și transferul tehnologiilor inovatoare în proiectele realizate cu mediul socio-economic, elemente care constituie obiective strategice principale în perioada 2021-2025. El a contribuit în mare măsură la consolidarea bazei materiale de cercetare din universitate și la orientarea activității de cercetare către domenii de vârf din domeniul tehnologiei și a aplicațiilor acestora în viața societății. Ajuns la final, s-a dovedit că proiectul a beneficiat într-o mare măsură de pe urma cunoștințelor acumulate în precedentele proiecte derulate la Universitatea din Oradea și va continua să genereze cunoaștere și în etapele următoare, aflându-se într-o strânsă interdependență cu celelalte proiecte aflate în desfășurare sau care sunt vizate pentru a participa în competițiile naționale sau internaționale viitoare.

Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în desfășurarea activităților prevăzute în proiect, precum și colaboratorilor care au făcut posibilă îndeplinirea indicatorilor acestuia.

Conf.univ.dr. Ioan Constantin Țarcă, director proiect.

Acest proiect este finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de cercetare – dezvoltare, Subprogram 1.2 – Performanță instituțională – Proiecte de finanțare a excelenței în CDI, Contract nr. 29 PFE/30.12.2021.

(anunț publicitar)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!