Proiectul educaţional "O carte pentru cei ce n-au" demarat anul trecut, prin dotarea cu o bibliotecă a Şcolii cu clasele I-IV din comuna Copăcel, a bifat o a doua serie de activităţi în luna mai, cu un concurs local de creaţii plastice, prin care elevii şi-au dat drumul la imaginaţie creând lucrări cu personajele preferate din cărţile citite.

Scriitorul american Ray Bradbury spunea că "nu trebuie să arzi cărţi ca să distrugi o cultură, ajunge să faci lumea să nu le mai citească". Mânaţi de acest adevăr, Inspectoratul Şcolar Bihor, Primăria Copăcel, Fundaţia Autonom, Şcoala ''Oltea Doamna'', Liceul ''Friedrich Schiller'', Colegiul ''Traian Vuia'', Şcoala cu clasele I-IV Copăcel, Şcoala Gimnazială Chijic, părinţi şi cadre didactice au dezvoltat proiectul educaţional "O carte pentru cei ce n-au".

Acesta are ca scop principal lupta cu tehnologia actuală care ocupă prea mult din timpul elevilor, care par că nu mai găsesc stimularea necesară a interesului pentru lectură. Este o încercare de repunere în drepturi a cărţii şi a bibliotecii, se vizează descoperirea plăcerii şi relaxării prin lectură şi astfel, prin deprinderea cititului coerent, însuşirea şi îmbogăţirea vocabularului.

Proiectul îi are ca protagonişti pe copiii claselor I-IV de la Şcoala Copăcel şi Şcoala Gimnazială Chijic, dar şi pe părinţi, comunitatea locală şi pe vizitatorii bibliotecii Copăcel.

Biblioteca a fost înfiinţată prin prisma donaţiilor realizate în prima parte a acestui proiect. Partea a doua s-a desfăşurat în luna mai şi s-a concretizat prin realizarea de lucrări plastice de către elevii şcolilor implicate şi au avut ca temă principală conturarea personajelor favorite din cărţile citite de ei.

Proiectul continuă în luna iunie cu ultima activitate "Lumea minunată a cărţilor" ce va consta în vizitarea unei biblioteci, librării sau tipografii.

Citiţi pe această temă şi articolul "O carte pentru cei care n-au: Comuna Copăcel este mai bogată cu o bibliotecă! (FOTO)"

Ioana Carţiş