Ministerul Turismului a lansat în dezbatere publică proiectul Legii turismului, aşteptat de mulţi actori ai acestui sector. Totuşi, proiectul cuprinde şi prevederi controversate, precum faptul că Sistemul de Telecomunicaţii Speciale va stoca date despre toţi turiştii din ţară, de la nume, la CNP ori scopul călătoriei.

Potrivit news.ro, proiectul prevede că furnizorii de servicii turistice vor fi responsabili de colectarea următoarele informaţii de la turişti: numele, prenumele, data naşterii, locul naşterii, cetăţenia, date referitoare la domiciliu (ţară, localitate, stradă, număr), date referitoare la actul de identitate (tipul, seria şi/sau numărul, data eliberării şi instituţia emitentă, statul emitent), codul numeric personal sau numărul personal de identificare, cu excepţia turiştilor străini care nu posedă un astfel de număr, data sosirii şi data plecării, scopul călătoriei, date privind plata, inclusiv adresa de facturare, date din profilul "client fidel", dacă există, agenţia sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul.

Datele vor fi transmise într-un soft anume, intitulat Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din Romania, care va fi în administrarea STS. Toate informaţiile vor fi stocate timp de cinci ani.

”În urma implementării acestui sistem informatic vom avea o acurateţe mai bună în ceea ce priveşte numărul real al turiştilor străini şi români cazaţi în structurile de primire turistică de pe teritoriul României. De asemenea, putem să ne dăm seama cum şi unde prioritizăm investiţiile în turism, deoarece vom observa mult mai bine care sunt destinaţiile preferate ale turiştilor şi vom putea asigura o fiscalizare mai bună a acestui domeniu de activitate”, a explicat, pentru news.ro, ministrul Turismului, Mircea - Titus Dobre.

Intenţia Ministerului a fost deja criticată. Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a declarat pentru mediafax.ro că principala problemă este modul în care sunt utilizate ulterior informaţiile.

”Din punct de vedere al nediscriminării nu am putea să vorbim despre încălcarea acestui principiu al nediscriminării, pentru ca datele se strâng de la toate persoanele, indiferent de apartenenţa etnica, religie, naţionalitate şi asa mai departe. Problema se pune, însă, ce vor să facă cu aceasta baze de date? Cum îmi protejează datele personale? De ce să cunoască o instituţie a statului unde îmi fac eu vacanţa? ”, a declarat Asztalos.

Proiectul Legii Turismului va sta în dezbatere timp de 20 de zile şi ar urma să intre în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.