În urma analizării textului proiectului de revizuire a Constituţiei, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis vineri că există articole care conţin elemente de neconstituţionalitate. Unul dintre ele este referitor la caracterul licit al averii, potrivit CCR. Mai exact, articolul 44 din proiectul de revizuire a Constituţiei, alin.8, potrivit căruia fiecare cetăţean va fi obligat să dovedească faptul că averea a fost dobândită în mod legal.

Astfel, în privinţa dreptului la proprietate privată, articolul 44 se modifică la aliantul (8), astfel încât acesta prevede în continuare că "averea dobândită licit nu poate fi confiscată". În schimb, se elimină menţiunea actuală, care spune: "caracterul licit al dobândirii se prezumă".

Altă prevedere neconstituţională e cea privind imunitatea parlamentară şi cea legată de componenţa CSM.

Potrivit Mediafax, judecătorii au considerat că sunt încălcate drepturi fundamentale în ce priveşte Consiliul Superior al Magistraturii, unde se prevede că în CSM să fie aleşi mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi că preşedintele Consiliului poate proveni din rândul acesteia. Numirea unei persoane care nu este judecător sau procuror la conducerea CSM încalcă drepturi constituţionale, în opinia CC.

Au fost verificate toate articolele din proiectul de revizuie a Constituţiei peste şapte ore.

CCR a reluat, vineri dimineaţa, dezbaterile pe proiectul de revizuire a Constituţiei înaintat de şeful statului, Traian Băsescu, după ce, joi seara, discuţiile se opriseră la articolul 61, privind Parlamentul unicameral, a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Potrivit Legii 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a României, "înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea".

Pe 1 iunie, şeful statului a declarat că estimează că va trimite noul proiect de Constituţie Parlamentului undeva între 20 şi 30 iunie, şi a afirmat că este dispus să meargă să prezinte Legislativului textul în a treia decadă a lunii iunie. Băsescu a spus că, din punctul său de vedere, modificările nu sunt foarte complicate şi a estimat că va obţine repede avizele de la Consiliul Legislativ şi CCR.