Presa centrală notează că liderii coaliţiei de guvernare, mai precis cei ai PNL, PSD şi UDMR, s-ar fi înţeles, miercuri, asupra prevederilor viitoarei legi sau hotărâri de guvern care va introduce obligativitatea prezentării certificatului verde Covid la locul de muncă, la stat şi la privat. 

Mai mult, relatează Digi24.ro, Adevarul.ro şi Ziare.com, citând surse politice, certificatul digital Covid-19 ar putea fi adoptat până pe 31 decembrie 2021. 

Există însă mai multe necunoscute. Prima dintre ele este sub ce formă va fi impus acest certificat: prin angajarea răspunderii Guvernului condus de Nicolae Ciucă sau proiect de lege adoptat de Parlamentul României. 

Hotnews.ro scrie că, zilele trecute, PSD-iştii i-au solicitat lui Ciucă să-şi asume răspunderea în Parlament pentru acest proiect. „Cred că este nevoie ca acest proiect să fie adoptat până la finalul anului”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

În schimb, Nicolae Ciucă şi alţi lideri ai partidului liberal nu este de acord cu o asemenea metodă, susţinând că actuala coaliţie PNL - PSD - UDMR are în Parlamentul României o majoritate largă pentru a trece un astfel de proiect. Dacă proiectul de lege va fi adoptat prin procedură parlamentară, coaliţia ar avea la dispoziţie doar o săptămână în care să treacă certificatul verde prin cele două camere ale Parlamentului.

În ceea ce priveşte forma actualizată a proiectului, G4Media.ro a publicat miercuri detalii din documentul care ar fi fost agreat în aceeaşi zi de liderii coaliţiei.

Obţinut pe surse, draftul documentului prevede că certificatul poate fi eliberat persoanelor vaccinate, celor testate negativ sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile.

Proiectul prevede că angajatorii vor fi obligaţi să le ceară angajaţilor acest document imediat ce guvernul va adopta obligativitatea lui prin hotărâre. Dacă un angajat nu prezintă certificatul, contractul lui de muncă va fi suspendat imediat, potrivit proiectului citat.

Există şi două excepţii prevăzute de proiect: firmele private cu până la 10 angajaţi care nu prestează servicii ce presupun interacţiuni directe cu clienţii şi angajaţii care îşi desfăşoară activitatea la domiciliu sau în regim de telemuncă. 

Dacă un angajator nu respectă obligaţia de a cere certificatul electronic sau nu le suspendă contractul angajaţilor care nu îl deţin vor fi sancţionaţi cu amendă între 10.000 lei şi 100.000 lei.

Prezentarea Certificatul Electronic Covid ar deveni obligatorie la 72 de ore de la data îndeplinirii condiţiei de creştere a numărului de cazuri la nivel naţional cu un coeficient mediu de cel puţin 1,5 ori în ultimele trei săptămâni, potrivit articolului.

Obligaţia de a prezenta Certificatul încetează dacă sunt îndeplinite simultan două condiţii: să scadă timp de 3 săptamâni consecutive numărul de cazuri la nivel naţional şi incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile la nivel naţional să fie mai mică de 1 la mie.