Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a afirmat, vineri, în cadrul unei şedinţe extraordinare a aleşilor, că proiectele strategice depuse de judeţul Bihor pentru finanţare din bani europeni, prin programul RO-HU 2014-2020, au fost declarate câştigătoare. Decizia a fost luată, joi, în cadrul şedinţei Comisiei de monitorizare Interreg România-Ungaria, care a avut loc la Arad.

Centre de urgenţă şi aparatură în spitale

Cel mai valoros proiect este cel strategic pe sănătate, în valoare de aproape 9,5 milioane euro, din care aproape 8,6 milioane euro revin spitalelor din Bihor, iar restul sumei partenerilor din Berettyóújfalu.

"Proiectul pe sănătate a primit al doilea cel mai mare punctaj, de 84,5 puncte. Suntem în linie dreaptă. Urmează studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic", a declarat Pásztor în plen.

Prin proiect, beneficiarii îşi propun ridicarea a două centre medicale de urgenţă în zone montane (Padiş şi Stâna de Vale), unde nu există asemenea facilităţi, şi implementarea unui sistem de telemedicină care să "lege" de Spitalul Judeţean din Oradea atât aceste centre, cât şi spitalele din Marghita, Salonta, Aleşd şi Beiuş.

De asemenea, având în vedere incidenţa ridicată a îmbolnăvirilor de cancer, se doreşte achiziţia unor echipamente de diagnosticare şi tratament pentru Spitalul Municipal Gavril Curteanu (a unui angiograf de 1,66 milioane euro şi a unui computer tomograf SPECT CT în valoare de 845.000 euro), a unor aparate de radiologie şi ecografie pentru spitalele din judeţ, precum şi înfiinţarea unui Centru de Formare Continuă de Abilităţi Practice sub tutela Facultăţii de Medicină.

Din cei 9.474.159 euro, doar 882.353 euro sunt pentru partea maghiară.

Investiţii în cultură

De asemenea, potrivit unei informări transmise de Consiliul Judeţean Bihor, primele două proiecte câştigătoare pe domeniul Cultură sunt cele ale municipiului Debreţin, la ambele, parteneri principali fiind instituţiile culturale subordonate CJ Bihor. 

Este vorba de cel referitor la modernizarea Teatrului, cu un  buget estimativ de 970.393 euro, respectiv de cel care vizezaă echipamente pentru Muzeul Ţării Crişurilor (2,767 milioane euro) şi Centru Cultural "Várad" (673.895 euro).

După elaborarea studiilor de fezabilitate, beneficiarii vor trebui să obţină din nou acordul Comisiei de monitorizare Interreg România-Ungaria înainte de demararea investiţiilor.