Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a recunoscut, luni, că proiectul strategic pe sănătate al judeţului, în valoare de aproape 9,5 milioane euro, a fost respins în urma evaluării, dar că instituţia va contesta această decizie.

Proiectul strategic include achiziţionarea mai multor aparate medicale performante pentru spitalele din Oradea, un sistem de telemedicină pentru cele din judeţ şi ridicarea a două centre medicale de urgenţă în zonele montane.

Cum rămâne cu sănătatea?

Pásztor a susţinut că singurele probleme cu proiectul au fost legate de un teren de Stâna de Vale, care nu a trecut la timp de la Episcopia Greco-Catolică în administrarea judeţului, după ce consilierii PNL nu s-au prezentat în mai multe rânduri să aprobe această trecere.  

Tema a fost abordată, luni, la finalul unei şedinţe extraordinare fulger a Consiliului Judeţean Bihor, după ce consilierul PNL, Dacian Foncea (foto), a cerut informaţii despre stadiul proiectului şi o prezentare detaliată a demersurilor pentru realizarea şi depunerea acestuia pentru următoarea şedinţă a aleşilor judeţeni.

Drept răspuns, Pásztor a început să prezinte pe loc cronologia depunerii proiectului strategic pe sănătate - prin care se cerea finanţare pentru aparatură medicală pentru spitalele din Oradea şi din judeţ, respectiv pentru construirea şi echiparea a două centre medicale de urgenţă în zonele Padiş şi Stâna de Vale.

N-aţi votat!

Preşedintele CJ Bihor le-a amintit consilierilor că proiectul a fost depus pe 30 septembrie, în ziua termenului limită, incomplet, după ce timp de mai multe şedinţe - întinse pe aproape circa o lună - aleşii PNL fie nu s-au prezentat, fie au respins ordinea de zi care cuprindea şi aprobarea trecerii unui teren al Bisericii Greco-Catolice din Stâna de Vale în folosinţa CJ. Pe acel teren, urma să fie ridicat unul dintre centrele medicale de urgenţă cuprinse în proiect.

De altfel, încă de atunci, liderii CJ le transmiteau PNL-iştilor că terenul este vital pentru proiectul strategic pe sănătate.

Pásztor i-a amintit lui Foncea şi totodată celorlalţi consilieri că nici după termenul limită liberalii nu s-au grăbit să voteze proiectul necesar. Acesta a fost votat pe 17 octombrie şi depus în completarea documentelor iniţiale pe 20 octombrie.

Preşedintele CJ, precum şi vicepreşedintele Ioan Mang, au afirmat că s-au făcut eforturi pentru înduplecarea Comitetului de Monitoring al proiectelor RO-HU. De asemenea, cei doi au arătat că au transmis o scrisoare către ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, prin care CJ Bihor îşi asuma să suporte construcţia acelui centru din Stâna de Vale din fonduri proprii, în cazul în care investiţia ar fi considerată neeligibilă.

Întârziere "fatală"

"Vineri după amiaza am primit scrisoarea de la secretariatul tehnic al BRECO (n.r. - Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră pentru graniţa România - Ungaria), prin care ne-a fost respins proiectul din cauza neprezentării la timp a CF-ului din Stâna de Vale. Acesta este motivul pentru care s-a respins, vă pot pune la dispoziţie scrisoarea", le-a spus Pásztor Sándor. Potrivit Ghidului de finanţare, lipsa unui teren este criteriu de respingere pentru astfel de proiecte.

Ulterior, Pásztor a admis că BRECO a imputat şi faptul că terenul intră în folosinţa judeţului, potrivit contractului, abia din 1 ianuarie 2018. "Cine are bunăvoinţă vede că, de fapt, acel centru s-ar construi doar prin 2019 sau 2020", a spus şeful CJ.

Tot el a arătat că actualmente se lucrează la contestaţia împotriva deciziei BRECO, ce poate fi depusă în termen de 10 zile de la comunicare. "De sâmbătă am început să lucrăm la această contestaţie. Nu vrem să pierdem un proiect de 9 milioane şi ceva de euro din cauza neprezentării unui CF de 400 mp. Avem problema că am întârziat 20 de zile. Eu am speranţa că la contestaţie lucrurile se vor schimba şi facem tot efortul în acest sens, aici am fost în consens cu domnul primar (n.r. Ilie Bolojan)", a afirmat acesta.

O altă variantă, a arătat Pásztor, ar fi să se lanseze o nouă perioadă de depuneri pe proiectele de sănătate, lucru, însă, puţin probabil. În continuare, şeful CJ Bihor i-a asigurat pe consilieri că poartă discuţii la Minister şi cu partenerii din proiect pentru a găsi soluţii astfel încât proiectul să nu fie pierdut.

Citeşte aici ce cuprinde proiectul strategic pe sănătate!