După 20 de luni pline de activităţi legate de dezvoltarea voluntariatului, cu multe provocări şi reuşite, proiectul Reţea regională de voluntariat în servicii sociale – Bihor, Satu-Mare,Sălaj – (VOLO) se apropie de încheiere. Joi, 27 iulie, la Continental Forum Oradea, reprezentanţii liderului de proiect, Asociaţia Caritas Catolica Oradea, respectiv ai partenerului, Organizaţia Caritas a Diecezei Satu-Mare, au prezentat principalele rezultate şi concluziile proiectului care se va încheia la sfârşitul lunii septembrie 2017.

Ca rezultat principal al proiectului, în cadrul Asociaţiei Caritas Catolica a fost înfiinţat un birou de voluntariat pentru recrutarea, înregistrarea şi plasarea voluntarilor. De asemenea, a fost dezvoltată o platformă on-line (volonet.ro) care facilitează întâlnirea dintre cererea şi oferta de voluntariat.

Baza de voluntari a ONG-urilor sociale din regiune a fost extinsă printr-o serie de activităţi, precum Caravana Tânărului Voluntar (în cadrul căreia au fost informaţi despre voluntariat peste 1500 tineri, din 22 unităţi de învăţământ din cele trei judeţe), o serie de seminarii practice pentru instruirea voluntarilor noi, SociONGfest (primul Târg Regional al ONG-urilor active în domeniul social la care au participat 30 de ONG-uri), precum şi o vizită de studiu în Elveţia.

Creşterea capacităţii organizaţionale a peste 50 de ONG-uri a fost  realizată prin Caravana Voluntariatului (18 întâlniri în 10 localităţi), o serie de instruiri tematice pentru voluntarii activi, şi două gale pentru voluntari, organizate la Oradea şi Satu-Mare. Reţeaua a fost dezvoltată şi prin parteneriate cu ONG-uri, instituţii, firme şi prin schimburi de experienţă printre parteneri.

În cadrul proiectului, s-a realizat şi o analiză a nevoilor privind voluntariatul în servicii sociale, în cele trei judeţe implicate. Printre cele mai mari probleme identificate, apare lipsa resurselor umane suficiente, concomitent cu lipsa resurselor financiare, insuficienţa informaţiilor privind gestiunea voluntarilor.

Deşi voluntariatul începe să devină un trend şi în România, lipsa interesului şi a unei culturi a voluntariatului, precum şi recrutarea ineficientă, se află, în concepţia ONG-urilor participante la studiu, printre cauzele faptului că numărul voluntarilor este scăzut în regiune. Printre concluziile studiului, apare ca o necesitate  cooperarea între ONG-urile active în domeniul social, precum şi dezvoltarea unei strategii pe termen lung pentru promovarea şi dezvoltarea sistemului de voluntariat. Reţeaua creată în cadrul proiectului reprezintă o oportunitate în acest sens, pentru ONG-uri şi voluntari.

Proiectul "Reţea regională de voluntariat în servicii sociale – Bihor, Satu-Mare,Sălaj – (VOLO)" a fost cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei elveţiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

(Advertorial)