Duminică şi luni, oraşul bihorean Marghita a fost gazda prologului şi a primei etape din ediţia cu numărul 50 a Turului Ciclist al României.

Deşi în săptămâna care a precedat startul Turului Ciclist, secretarul general Vasile Selejean a acuzat actuala conducere că nu a atras bani pentru acest tur şi că a utilizat fondurile în mod necorespunzător, scandalul nu a oprit competiţia să se desfăşorare.

Astfel, în cadrul prologului de la Marghita, echipa Kolls Cycling Team (Ucraina) a ocupat prima poziţie cu timpul de 16'52″08, ucraineanul Mihailo Kononenko fiind astfel primul purtător al tricoului galben de lider al clasamentului general.

Pe locurile următoare în prolog s-au situat Tuşnad Cycling Team (Romania) şi Utensilnord Ora24.eu (Ungaria). Echipa naţionala a României a ocupat locul 7.

Luni, în schimb, în cadrul primei etape a competiţiei, desfăşurată pe traseul Marghita - Carei - Satu Mare - Baia Mare, pe distanţa de 167,5 km, s-a impus rutierul italian Ricardo Bolzan. Acesta a trecut primul linia de sosire în timpul de 3h40'53″, urmat fiind de Eric Baumann şi de un alt italian de la Friulli, Alex Buttazzoni.

Etapa a fost una agitată, cu mai multe încercări de evadare, dar şi cu o neutralizare a plutonului la trecerea de cale ferată de la ieşirea din Satu-Mare.

Sprinturile au fost câştigate de Henner Rodel, de la echipa Univega, Leander Scheurs (Ruiter) şi Erwin Broers (Wilton).

Etapa a doua a Turului României se dispută marţi, pe traseul Reghin - Odorhei - Miercurea Ciuc, pe o distanţă de 140 kilometri.

Etapa include primele patru căţărări de pe traseu, la Eremitu, Corund, Homorod, Crucea şi trei sprinturi, la Sovata, Odorhei şi Vlăhiţa.