Nivelul Crişului Repede a crescut, sâmbătă, simţitor în Oradea, ajungând, la un moment dat, la un debit de până la 200 de metri cubi pe secundă, adică de peste 10 ori mai mare decât e în mod normal! Promenada de pe malul drept a fost total inundată. În unele locuri, apa a trecut chiar de nivelul băncilor, după ce autorităţile au dat drumul acumulării de la Tileagd.

"Azi, 6 aprilie 2013, debitul pe râul Crişul Repede a crescut până aproape de 200 mc/s întrucât au fost necesare manevre de golire la acumularea Tileagd", a anunţat, sâmbătă, printr-un comunicat, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.

Promanada de pe malul râului este impracticabilă pe tronsonul Pod Ferdinand - Pod Centrul de Calcul şi afectată pe tronsonul Pod Central de Calcul - Pod Decebal. "Chiar dacă promenada este inundată acest lucru un afectează digul de protecţie. Până când apele se retrag, sfătuim populaţia să evite plimbările pe malul Crişului Repede", a declarat Dumitru Voloşeniuc.

copii promenada inundata crisul repede oradea bihoreanul (9).JPGCu toate că spre seară debitul a mai scăzut, undeva până în jurul valorii de 100 de metri cubi pe secundă, apa trece, în unele locuri, de nivelul băncilor de pe promenadă. Acest fapt nu i-a deranjat, însă, pe câţiva copii care, spre îngrijorarea trecătorilor, în jurul orei 18.30, făceau echilibristică pe balustrade (foto).

Situaţia continuă

Ploile au făcut pagube în tot judeţul. Potrivit comunicatului ABA Crişuri, tot sâmbătă, în urma revărsărilor de pe Valea Topa, drumul comunal DC 196, care leagă localitatea Topa de Sus şi Corbeşti, a devenit pe anumite porţiuni impracticabil. Iar situaţia nu dă semne să se schimbe.

"Deşi avertizarea Cod Galben a fost valabilă până vineri, 5 aprilie 2013, ora 16, râurile Crişul Negru, Crişul Alb şi Barcău rămân în atenţia hidrologilor. Prognozele hidrologice indică faptul că, în următoarele 24 de ore, pe râul Crişul Negru se vor mai înregistra cote depăşite în localităţile Tinca (BH), Talpoş (BH) şi Zerind (AR). Pe râul Barcău rămân sub supraveghere localităţile Marca (SJ), Balc (BH) şi Marghita(BH), iar pe Crişul Alb în localitatea Chişineu Criş (AR)", mai arată comunicatul ABA Crişuri.

Statistici îngrijorătoare

De altfel, potrivit informării, în Bazinul Hidrografic Crişuri se înregistrează debite crescute pe 14 cursuri de apă. În urma precipitaţiilor abundente căzute în perioada 1-5 aprilie, au fost atinse cotele de apărare la 12 staţii hidrometrice, astfel cotele de atenţie au fost depăşite pe următoarele cursuri de apă: Crişul Alb, Crişul Negru, Barcău, Valea Topa, Valea Holod, Bistra, Valea Fâneţelor, Valea Chijic, Valea Tăşad, Valea Seacă, Valea Râturi; Valea Cârpeştii Mici, Valea Danţa şi pe Canalul Colector.

În ultimele 5 zile, echipele din cadrul ABA Crişuri au intervenit în 10 localităţi pentru a ridica baraje în calea apelor. Asfet, în localităţile Balc, Sâniob, Ciuleşti, Spinuş-Gurbeşti, Cenalos, Diosig, Cherechiu, Otomani, Săcuieni şi valea Viţeilor s-au efectuat batardouri din dulapi de lemn etanşate cu saci de pământ şi s-a supraînălţat digul cu saci de nisip. În total a fost nevoie de 715 saci cu pământ sau nisip.

Şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a creat mai multe baraje în localităţile din judeţ, pentru a împiedica apele să inunde casele oamenilor. Potrivit statisticilor ISU, până vineri, 5 aprilie, în judeţul Bihor au fost afectate 36 localităţi, 48 de anexe gospodăreşti, 4 beciuri, 97 curţi şi grădini, 44 de fântâni, un obiectiv cultural, 6 poduri, 22 de podeţe, 1988,5 ha teren arabil şi 665 hectare păşuni şi 18 km de drumuri judeţene, comunale şi forestiere. De asemenea a fost afectată şi o construcţie hidrotehnică, şi anume consolidarea de mal administrată de Consiliul Local Şoimi.

"În multe localităţi, cauzele care au dus la inundaţii s-au datorat fie excesului de umiditate, ca urmare a precipitaţiilor abundente, fie canalelor şi podeţelor neîntreţinute. Din acest motiv, reamintim populaţiei că neîntreţinerea şanţurilor de scurgere şi a canalelor poate fi un real pericol la ape mari", a mai arătat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri.