Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, clubul Rotary Oradea şi Fundaţia CardioPrevent vor să-i încurajeze pe orădeni să facă mişcare, ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare.

"La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării  modului nostru de viaţă. Noi ne-am pus inima la treabă. Tu ce faci?", a spus prof. dr. Dan Gaiţă, reprezentant al Fundaţiei CardioPrevent şi membru în Consiliul de Conducere al European Heart Network.

Astfel, cele două ONG-uri îi invită să participe la un cros anume organizat în Parcul Brătianu, unde au amenajat şi o aşa-numită Promenadă a Inimilor, adică un traseu lung de 2,7 km. Crosul va avea loc pe 25 septembrie, de la ora 9.

"Inima Clubului Rotary Oradea bate alături de cea a comunităţii în care trăim, Oradea şi judeţul Bihor, comunitate pe care o susţinem cu acţiuni caritabile împreună cu sponsorii noştri de 15 ani", a spus şi preşedintele Clubului Rotary Oradea, Manolică Neculai.

Amenajarea unor promenade cu scopul de a promova mişcarea ca mijloc de prevenţie pentru bolile cardiovasculare a fost iniţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene. În România, programul a fost lansat în 2013.