Pensionarii cu pensii speciale primesc o veste proastă: ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că de anul viitor pensia nu va mai depăși venitul obținut de salariat în perioada de activitate.

Reforma sistemului de pensii este o obligație prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii", a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii, într-un interviu pentru Știrile TVR, citat de ziare.com.

Așadar, va exista un stagiu minim de cotizare valabil pentru toată lumea, și pensiile vor fi calculate în funcție de contribuții, așa cum Banca Mondială recomandă. Noua lege a pensiilor trebuie finalizată până în martie 2023.

Reforma va schimba modul de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil.

În noiembrie, Statul a plătit aproape 10.000 mii de pensii speciale, adică foștilor angajați care beneficiază de legi speciale. Mai mult de jumătate dintre acești pensionari primesc sume cuprinse între 11.000 și 21.000 de lei, cum este cazul judecătorilor ori magistraților pensionați.

Potrivit ziare.com, în prezent, România are peste 4,7 milioane de pensionari. Aproape 70% dintre aceştia au pensii până la 2.000 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!