După ce Guvernul a aprobat acordul petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix, iar bihorenii s-au panicat că staţiunea balneoclimaterică va fi fracturată hidraulic, ministrul Mediului Rovana Plumb dă asigurări că la Felix nu se vor căuta gaze de şist.

Printr-un comunicat remis la nivel naţional de PSD, ministrul susţine că licenţa în perimetrul Băile Felix nu vizează gazele de şist.

"Eu personal am luat acordul şi l-am citit cap coadă cu toate anexele şi nu este vorba de gaze de şist. Mai mult, în Hotărârea nr. 887/2013 privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi East West Petroleum Corp se scrie negru pe alb că este vorba de un acord petrolier şi nu despre gaze de şist", a precizat Rovana Plumb. Asta în ciuda faptului că şi acordurile pe care Chevron le deţine în Vaslui şi Constanţa, despre care s-a confirmat că sunt pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist, se numesc tot "acorduri petroliere", dat fiind că legislaţia românească nu defineşte, încă, gazele de şist.

În continuarea comunicatului, Ministrul Mediului a subliniat că "Guvernul USL impune cele mai înalte standarde de mediu privind explorarea gazelor de şist" şi că, în momentul de faţă, în România doar se explorează gazele de şist, ceea ce nu presupune utilizarea metodei fracturării hidraulice şi nu implică riscuri pentru mediu. "Este normal ca ţara noastră să ştie dacă dispune sau nu de astfel de resurse naturale. La nivelul Guvernului USL există consens din acest punct de vedere, iar preşedintele PNL, domnul Crin Antonescu, s-a exprimat foarte clar pentru derularea acestui proces. De altfel, Hotărârea de aprobare a acordului a fost contrasemnată de toate ministerele de resort responsabile, la nivel de ministru, indiferent că sunt conduse de membri ai PSD sau PNL", a mai spus ministrul Rovana Plumb.

După cum şi BIHOREANUL a arătat, săptămâna trecută Guvernul a aprobat acordul petrolier de concesiune încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi East West Petroleum Corp. pentru perimetrul EX-3 Băile Felix. Vestea i-a nemulţumit pe bihoreni, care se tem că staţiunea balneoclimaterică va fi "înţepată" cu sonde ce vor extrage gaze de şist, prin controversata tehnică a fracturării hidraulice.

Primarul din Sânmartin, Lucian Popuş, a anunţat că pregăteşte deja un referendum local, ca să-i întrebe pe localnici dacă sunt de acord cu avizarea acordului.

În acelaşi timp, prefectul Claudiu Pop susţine că bihorenii nu au de ce să se teamă, întrucât acordul face referire doar la hidrocarburile convenţionale. De asemenea, Pop susţine că staţiunea nu va fi afectată, deoarece perimetrul este denumit generic "Băile Felix", el întinzându-se de fapt pe 1.066 de kilometri pătraţi.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Liber la foraje! Guvernul a aprobat demararea exploatărilor petroliere în perimetrul Băile Felix

Primarul din Sânmartin pregăteşte referendum anti-sonde, prefectul Claudiu Pop asigură că nu se va fora în Felix

Liberalii bihoreni, nemulţumiţi că Ponta dă undă verde gazelor de şist în Felix

Ghilea, în Senat: Autorităţile din Bihor au sarcină de partid să asigure populaţia că nu se vor exploata gaze de şist