Bucurie şi emoţie, luni la prânz, în Aula Magna a Universităţii, unde a avut loc festivitatea de absolvire a studenţilor de la specializările Ştiinţe Politice şi Jurnalism, ale Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

Viitorii jurnalişti şi politicieni

Şase absolvenţi de la Ştiinţe Politice şi 13 de la Jurnalism au defilat îmbrăcaţi în robele specifice absolvenţilor, în aplauzele părinţilor, prietenilor, profesorilor. "Nu mulţi, dar valoroşi", a spus profesoara Gabriela Goudenhooft. Alături de ea, în prezidiu au mai stat prefectul Claudiu Pop, decanul Ioan Horga, cancelarul Senatului universitar, Daniel Paşca, şi fostul decan al facultăţii, Lia Maria Pop.

Din sală, i-au încurajat cu aplauze şi actuali politicieni şi jurnalişti, invitaţi la festivitate şi pentru că momentul a fost aniversar: se împlinesc 15 ani de la înfiinţarea specializării de Jurnalism, respectiv 10 ani de când primii absolvenţi au susţinut la Oradea examenul de licenţă.

"Sunteţi promoţia aniversării", le-a spus Lia Maria Pop studenţilor. La solicitarea studenţilor, profesoara a fost cea care le-a ţinut ultimul curs, îndemnându-i pe tineri "să pună semne acolo unde trebuie" şi să nu lase grădina neînsămânţată, adică să fructifice informaţiile acumulate în anii de facultate şi să facă ceva însemnat pentru societate.  

Bineînţeles, toţi cei care au luat cuvântul la ceremonie le-au urat absolvenţilor noroc în viitoarele lor cariere. "Vă doresc să ajungeţi politicieni de frunte ai urbei noastre, ai judeţului, ai ţării şi de ce nu ai Europei. Celor de la Jurnalism, vă doresc să îi acompaniaţi pe jurnaliştii din redacţii, să le luaţi locul, să deveniţi jurnalişti naţionali şi să aveţi cât mai puţine ocazii de a vă critica colegii de la Ştiinţe Politice ajunşi politicieni", a spus Horga.

Un moment inedit a fost chiar în debutul ceremoniei, când, în vreme ce sonorizarea s-a poticnit la Imnul Național, studenții au salvat situația, cântând ei imnul și îndemnându-i, astfel, pe toți participanții să cânte alături de ei.

5 ani de Jurnalism

Conform celor prezentate la festivitate, în cei 15 ani de existenţă ai specializării Jurnalism s-au adunat 288 de absolvenţi, din care circa o treime sunt activi în presa de azi.

Unii dintre ei au fost pomeniţi şi la festivitatea de luni, precum redactorul-şef al BIHOREANULUI, Florin Ciucaş, redactorii BIHOREANULUI Dan Simai şi Raluca Avram, redactorul Jurnalui Bihorean, Călin Corpaş, ori jurnalistul colaborator al Crişanei, Florin Budea. De asemenea, au mai fost pomeniţi absolvenţii de Ştiinţe Politice activi: Sergiu David, consilier judeţean PSD în actualul mandat şi, totodată, cel mai tânăr consilier judeţean din istoria acestei instituţii, Zoltan Hizo (fost jurnalist, în prezent angajat al CJ Bihor) ori Oana Mudura, fostă prezentatoare TV, acum manager al unei firme de comunicare.

La finalul ceremoniei, după scurte discursuri ale studentelor şefe de promoţie, Alina Gale şi Mariana Sim Kofler, ce au predat simbolica cheie colegilor din anul II, absolvenţii au primit diplome, la fel de simbolice, au făcut poze de grup, iar apoi şi-au aruncat în sus tocile, în semn de libertate...