Un recent control al Camerei de Conturi Bihor confirmă încă o dată că Universitatea Oradea nu e în stare să îşi facă singură ordine în ogradă.

Inspectorii au investigat 12 contracte de cercetare pe care le-ar fi derulat cu peste un deceniu în urmă liderul sindical Gheorghe Ionescu şi soţia acestuia, fosta decăniţă de la Textile Daniela Ionescu, contracte de pe urma cărora Universitatea nu numai că nu a încasat niciun leu, dar nici nu are vreo dovadă despre derularea lor, chiar dacă cei doi le-au folosit la avansare. Cum Ioneştii n-au reuşit să explice misterul, inspectorii şi-au transmis concluziile Ministerului Educaţiei, ca şi acesta să constate frauda.

Descoperirea lui Antal

Cornel Antal, fost rector al Universităţii din OradeaDespre nebuloasa poveste a celor 12 contracte de cercetare s-a aflat întâia oară în 2012, când rectorul de atunci, Cornel Antal (foto), a sesizat Parchetul Oradea după ce a constatat că Daniela şi Gheorghe Ionescu au declarat în dosarele de promovare în gradele didactice că în perioada 2003-2005 au condus şi au făcut parte din 12 echipe de cercetare, fără însă ca actele doveditoare să existe în arhivă. Potrivit declaraţiilor celor doi, contractele ar fi fost încheiate cu mai multe firme locale, dar Universitatea nu a încasat niciun leu din suma de 86.400 lei ce i s-ar fi cuvenit, conform legii. Singurul loc unde se găseau menţiuni privind cercetările era în dosarele de concurs din 2005, când Gheorghe Ionescu a promovat de la gradul de conferenţiar la cel de profesor, iar soţia lui de la şef lucrări la conferenţiar!

Întrucât o condiţie legală pentru promovare este ca pretendentul să fi condus sau să fi făcut parte din cel puţin două echipe de cercetare, bănuiala fostului rector era că cei doi soţi şi-au "fabricat" contractele la înţelegere cu amici din mediul privat, doar pentru a promova, dar de fapt nu cercetaseră nimic, respectivii doar semnându-le hârtiile.

În 2013, procurorii au decis însă neînceperea urmăririi penale, pe motiv că fapta de fals în declaraţii s-a prescris, iar despre înşelăciune nu se putea vorbi deoarece firmele contractante nu s-au plâns că cercetătorii nu şi-au făcut treaba.

Cercetări la secret

Problema celor 12 contracte a fost repusă pe tapet, însă, de Camera de Conturi. În luna martie a acestui an, inspectorii au făcut un control la Universitate, în urma unei sesizări prin care li se cerea să lămurească situaţia, concluzia lor fiind clară: cele 12 contracte "nu au fost înregistrate în evidenţele contabile şi în cele ale Biroului Programe, Proiecte de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, rezultând faptul evident că acestea nu au fost derulate prin activitatea instituţiei şi nu au fost încasate sume de bani în conturile instituţiei".

La solicitarea Curţii, Daniela Ionescu a transmis copii după contractele de cercetare şi presupuse copii după actele adiţionale ale acestora, care însă nu au viza de conformitate cu originalul şi nici nu au fost semnate de rector, singurul reprezentant legal al Universităţii. În plus, deşi în actele adiţionale se preciza că au fost încheiate "cu ocazia înaintării rapoartelor finale ale cercetărilor", rapoartele nu au fost prezentate auditorilor, deşi aceştia le-au cerut expres. Soţii Ionescu au susţinut că sunt... confidenţiale.

"Penibil şi fals"

Curtea de Conturi a mai constatat un fapt evident: întrucât nu există nicio dovadă privind finalizarea contractelor, "ocuparea postului de conferenţiar şi profesor universitar s-a efectuat cu încălcarea prevederilor legale, activitatea de cercetare nematerializându-se în contractele de cercetare efectiv realizate". Altfel spus, cei doi soţi încasează ilegal salariile de profesor şi de conferenţiar! Inspectorii şi-au transmis raportul şi Ministerului Educaţiei, pentru a lua măsuri, însă până acum fără nicio reacţie.  

Ca de fiecare dată când sunt puşi în faţa unor acuzaţii, soţii Ionescu se declară nu doar inocenţi, ci şi persecutaţi de colegii care îi reclamă. "Faptele imputate sunt penibile şi total neadevărate. În baza contractelor aşa vehement contestate, Universitatea a fost dotată cu bunuri de sute de mii de lei", susţine Gheorghe Ionescu, afirmând că firmele pentru care a făcut cercetări au derulat lucrări de renovare la facultăţile de Construcţii şi de Textile, unde el şi soţia sa erau şefi, donând totodată mobilier pentru birouri şi laboratoare. Deşi a transmis BIHOREANULUI o serie de fotografii făcute în timpul lucrărilor din anii 2003-2004, care să-i ateste spusele, Ionescu nu a explicat de ce nu a înregistrat investiţiile şi nici cum le-a cuantificat.

Oricum, rămâne de văzut dacă oficialii din Minister vor fi sau nu curioşi de "trocul" prin care au promovat cei doi soţi Ionescu şi dacă vor lua măsuri pentru ca gradele astfel obţinute să fie anulate...