Propaganda bisericească pentru votul DA la scrutinul pentru modificarea Constituţiei în sensul definirii familiei ca "uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie" a continuat inclusiv duminică, deşi campania electorală s-a încheiat, conform legii, vineri seară.

"Votaţi, DA!"

Episcopul ortodox Sofronie Drincec şi-a îndemnat credincioşii, la încheierea slujbei de sfinţire a noii biserici din Băile Felix, să meargă la urne şi să voteze DA. "Cei care încă nu aţi fost la vot ieri sau în primele zile ale diminineţii nu ezitaţi să o faceţi, pentru rândulaia aşa cum a lăsat-o Dumnezeu în lume, pentru copiii şi tinerii care vin după noi", a spus episcopul.

Preoţii au avut un mesaj inclusiv pentru credincioşii care nu sunt din Sânmartin, dar se află în Băile Felix în concediu sau la tratament. "Dacă aveţi buletinele la dumneavoastră, mergeţi şi votaţi în secţia din Băile Felix, pe liste separate", a spus un preot.

De altfel, după încheierea slujbei, Secţia de Votare 551, care era oricum pe locul 1 în județ ca prezență, s-a umplut de alegători. Preşedintele Ioan Măduţa a cerut pentru a doua oară suplimentarea buletinelor de vot, după ce pe listele suplimentare votaseră până duminică la ora 10 nu mai puţin de 523 de persoane, faţă de cei 484 de alegători trecuţi pe listele permanente.

De altfel, până la ora 10 votaseră doar 54 de localnici. "Poate că va veni lumea după ce iese de la biserică", a spus Măduţa.

Între datorie şi normalitate

Mobilizarea alegătorilor la vot în chiar ziua scrutinului a avut loc inclusiv la Biserica Albastră din cartierul Rogerius. "Să mergem, să ne facem datoria faţă de Sfânta Biserică, faţă de familiile şi copiii noştri şi faţă de ţară", şi-a îndemnat credincioşii preotul Gheorghe Nemeş.

BIHOREANUL a primit sesizări că nu doar ortodocşii fac campanie în ziua votului. Un credincios greco-catolic a transmis că şi un preot greco-catolic a făcut acelaşi lucru, refuzând să-i dezvăluie însă identitatea. "Pentru că este referendum, fiecare să facă după conştiinţa proprie, dar normalitatea este o căsătorie între un soţ şi o soţie", ar fi spus respectivul preot.

Contravenţii fără contravenienţi

Potrivit Legii 208 din 2015 privind modul de alegere a Senatului şi Camerei Deputaţilor, aplicabilă inclusiv în cazul referendurilor "continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare" constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

Sancţiunea devine aplicabilă doar în urma unei sesizări depuse la Biroul Electoral Judeţean şi analizării faptelor de către membrii acestuia. "Până acum nu am primit nicio contestaţie la BEJ. Nu mă pot pronunţa", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele BEJ Bihor, judecătorul Florina Crişan.

Duminică, la ora 13, prezenţa la urne în judeţul Bihor era de 15,99%, cu un număr de 80.461 votanţi dintr-un total de 503.139 alegători înscrişi pe listele de vot. Bihorul ocupă locul doi în topul naţional al participării la vot şi este surclasat doar de Dâmboviţa, cu o prezenţă la urne de 17,03%.