Veste bună pentru proprietarii de păduri din parcurile naturale şi siturile Natura 2000: pentru că nu-şi pot exploata pădurile, vor primi anual bani de la stat. Legea care stabilea compensaţiile pentru aceşti proprietari exista de mulţi ani, însă abia acum Guvernul a publicat şi normele metodologice de acordare, utilizare şi control a acestui ajutor de stat.

"Practic, de acum înainte, proprietarii de păduri aflate pe teritoriul unor Parcuri Naturale sau Situri Natura 2000, cum este şi situl Defileul Cişului Repede - Pădurea Craiului din judeţul Bihor, vor primi bani din partea statului fiindcă au renunţat să exploateze suprafeţele forestiere pe care le au", explică un comunicat al Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Cuantumul acestor compensaţii financiare se calculează în funcţie de valoarea biologică a pădurii şi de suprafaţa acesteia. Conform normelor, un proprietar poate primi, anual, sume cuprinse între 40 şi 200 de euro pentru fiecare hectar de pădure aflat într-o arie protejată.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Baia Mare, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, bihoreanca Lucia Varga, a precizat că prin aceste compensaţii statul respectă dreptul de proprietate al persoanelor care deţin păduri, dar nu pot beneficia de uzufructul lor. "Ca ţară dorim să protejăm şi să conservăm biodiversitatea şi natura din aceste parcuri naţionale. Dar, pe de altă parte, dorim să respectăm şi dreptul de proprietate. Pentru restricţiile pe care le au, proprietarii trebuie să beneficieze de aceste compensanţii", a declarat Varga.

Banii îi vor primi proprietarii şi asociaţiile care figurează în Registrul Naţional al Asociaţiilor de Proprietari. Deţinătorii de terenuri aflate în situri Natura 2000, date în administrare pe baza unui contract, trebuie să facă dovada proprietăţii asupra pădurii şi să declare, pe proprie răspundere, că nu au litigii legate de suprafeţele pentru care solicită aceste plăţi.

Până la 31 martie 2014, proprietarii care deţin terenuri în zone ocrotite vor depune documentaţia la Inspectoratele Silvice de pe raza judeţului unde se află pădurile. În termen de 30 de zile, aceste instituţii trebuie să le răspundă, în scris, dacă cererea a fost respinsă ori acceptată. Apoi, după verificarea dosarelor la Minister, cel târziu până în luna iulie, urmează să fie achitate compensaţiile în bani.