Într-o conferinţă de presă organizată joi, proprietarul Complexului President din Băile Felix a luat poziţie împotriva unor articole de presă potrivit cărora exploatările de apă geotermală ce alimentează Aquaparkul al cărui proprietar este ar periclita rezervaţia cu nuferi termali din 1 Mai.

Seceta şi buruienile

Patronul de la President s-a supărat pe presă, deoarece mai multe articole care prezentau problema rezervaţiei naturale din 1 Mai au asociat extinderea complexului său din Băile Felix cu scăderea nivelului apei geotermale din lacul cu nuferi. Abordarea lui Jean Podilă e cel puţin interesantă. "Cele două sonde de apă geotermală pe care le folosesc pentru hotel şi Aquapark sunt puţuri de suprafaţă, săpate la adâncimi mici, de 130-160 de metri. Ele nu afectează deloc zăcământul termal din care se alimentează lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, ale cărui izvoare din subteran provin din alte surse. O pot dovedi cu specialişti", a spus Podilă.

Acesta crede că adevăratele cauze ale secării lacului cu nuferi nu au nicio legătură cu consumul iraţional de apă din Felix şi 1 Mai. "În primul rând, de vină e seceta. Apoi, lacul nu a fost curăţat de cel puţin 20 de ani. Pe fundul lui s-a depus mâl şi vegetaţie, izvoarele sunt colmatate, iar pânza de apă e cotropită de nadă şi de vegetaţie invazivă. Cum să mai crească nuferii printre buruieni? Muzeul Ţării Crişurilor, care este custodele rezervaţiei, nu face nimic. Doar arătă cu degetul în stânga şi-n dreapta, dar de făcut nu face nimic decât să dea din gură", acuză Podilă.

Potrivit acestuia "este posibil ca şi anumite foraje ilegale ale unor pensiuni ori persoane particulare să afecteze zăcământul de apă geo din Băi", însă nu în atât de mare măsură încât să fi dus la secarea lacului şi la periclitarea existenţei rezervaţiei termale.

Conspiraţia ungurilor

Vizavi de faptul că firma sa a primit recent, de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, o licenţă de explorare care poate fi transformată cu uşurinţă în licenţă de exploatare a apei geotermale, Jean Podilă opinează că un nou puţ în zona President nu ar afecta negativ zăcământul din subsol.

"Am nevoie de încă un puţ pentru alimentarea Aquaparkului, dar asta nu are de-a face cu rezervaţia din Băile 1 Mai. Cele două zone sunt la distanţă mare una de cealaltă, iar noi vom săpa la o adâncime mică şi vom extrage dintr-un alt zăcământ decât cel din Băile 1 Mai. Am primit licenţa legal, am toate actele la zi şi voi explora pe un perimetru din cele 10 hectare de teren pe care le-am concesionat pentru 20 de ani. Totul e perfect legal", consideră Jean Podilă, care spune că va începe prospecţiunile pentru noul foraj în curând, iar dacă va găsi apă geotermală va solicita ANRM eliberarea unei licenţe de exploatare.

Pe de altă parte, patronul President e convins că Băile Felix şi 1 Mai se alimentează din acumulări de apă geotermală total separate, care nu comunică între ele. Tocmai de aceea, nu înţelege de ce firma sa este "scoasă la înaintare pe post de ţap ispăşitor" în problema rezervaţiei cu nuferi termali. "Noi nu avem niciun interes în zonă (n.r. - în Felix). Totuşi, s-au scris la adresa noastră articole denigratoare, cum că dezvoltarea President şi amenajarea Aquapark-ului ar fi moartea rezervaţiei. În spatele acestor articole stau interesele unui grup de persoane cu dublă cetăţenie, maghiaro-română, care deţin în composesorat 80 de hectare de teren, ce acoperă şi rezervaţia cu nuferi termali. Dar pentru că acolo e arie naturală protejată, sunt blocaţi, nu pot dezvolta niciun proiect imobiliar, cum ar vrea. Aşa că au tot interesul să omoare rezervaţia, ca să poată apoi să facă investiţii. Ei sunt moartea nuferilor, nu eu, nu President-ul!", a acuzat Podilă.

În pofida solicitărilor jurnaliştilor, acesta a refuzat să dea vreun detaliu despre identitatea persoanelor incriminate ori despre ceea ce acestea vor să construiască în Băile 1 Mai după moartea lacului cu nuferi.

Vrea custodia

În finalul conferinţei de presă, patronul President a spus că rezervaţia din 1 Mai poate fi salvată şi chiar pusă în valoare mai mult decât în prezent. Cum anume? Luând-o el în administrare.

"E păcat cum arată rezervaţia în prezent. E plină de mizerii şi de de vegetaţie. Asta-i rezervaţie? Dacă mi-ar da mie custodia, în câteva luni aş face din ea un vis. Aş curăţa-o, aş pune paznici, flori şi băncuţe. Să vină tot europeanul să vadă ce frumuseţi avem noi aici, Aşa, însă, dacă e îngrădită, cine poate s-o viziteze? Nimeni!", zice Podilă.

Omul de afaceri a cerut ca, dacă nu obţine el custodia, măcar să fie cedată altcuiva care are capitalul necesar lucrărilor ce trebuie făcute pentru decolmatarea lacului. "Să o ia Universitatea, că ei au specialişti, şi ar şti să aibă grijă de rezervaţie mai bine decât cei de la Muzeu!", a spus patronul President.

Podilă a mai afirmat că se pune la dispoziţia autorităţilor pentru a depista cauzele reale care au dus la secarea izvoarelor ce alimentează lacul cu nuferi, avertizând în acelaşi timp că "trebuie intervenit abrupt pentru salvarea rezervaţiei". Altfel, în lac vor creşte, în curând, nu nuferi, ci doar... pensiuni.