Întrucât zilele acestea se discută foarte mult despre modificările pe care Guvernul intenţionează să le aducă legislaţiei muncii, voi încerca să prezint principalele aspecte care se regăsesc în proiectul de modificare a Codului Muncii. Nu neapărat aceste propuneri vor fi şi adoptate.

Noile termene de preaviz sunt de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere. Practic are loc o creştere a termenului de preaviz pentru angajaţii cu funcţii de execuţie de la 15 la 20 de zile. Se instituie dreptul angajatorului de a stabili obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora.

Propunerea creează posibilitatea pentru angajator, după consultarea cu organizaţiile sindicale sau reprezentanţii salariaţilor, după caz, de a stabili obiective şi criterii de performanţă pentru salariaţii proprii. Această măsură poate ajuta la creşterea competenţei şi a gradului de expertiză a salariaţilor, întrucât în cazul unor eventuale concedieri se va avea în vedere realizarea de către angajat a obiectivelor de performanţă. Principalele criterii care vor fi avute în vedere în procedura concedierilor colective vor fi cele de performanţă şi de îndeplinire a obiectivelor şi doar în subsidiar, pentru departajare, vor fi avute în vedere criteriile de natură socială. Se elimină interdicţia actuală de a face angajări pentru angajatorul care a dispus concedieri colective pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.

Potrivit propunerii legislative delegarea salariatului va putea fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi va putea fi prelungită numai cu acordul salariatului, din 2 în 2 luni. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu va putea constitui un motiv pentru sancţiuni disciplinare sau concediere. Deşi durata timpului de muncă rămâne 48 de ore/săptămână, prin exceptie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476