La o săptămână după ce a fost ales preşedinte al PSD Oradea, Liviu Sabău Popa a prezentat public soluţii pe care el şi filiala pe care o conduce le propune pentru dezvoltarea municipiului. De altfel, aceste propuneri au fost succint enumerate de el chiar la conferinţa la care a fost ales în funcţie.

„Proiectul pentru Oradea a ieşit din necesitatea de a schimba lucrurile care se fac în momentul de faţă”, a declarat Sabău Popa, joi, într-o conferinţă de presă. Liderul social-democrat a explicat că a identificat şapte probleme majore pentru municipiu care necesită atenţie acum: nivelul salarial, dezvoltarea Universităţii din Oradea, repoziţionarea economică a municipiului, Oradea – oraş turistic, Oradea – smart city, creşterea confortului cetăţenilor şi Zona Metropolitană Oradea. Joi, liderul social-democraţilor orădeni a vorbit exclusiv despre primele două probleme, pe care le-a prezentat integrat deoarece sunt conexe, menţionând că restul le va aborda în conferinţe de presă viitoare.

„Salariul mediu în Oradea nu te ridică de la pragul sărăciei”, a spus Liviu Sabău Popa, arătând că Bihorul este codaş în ţară la nivelul lefurilor. Tocmai de aceea, a spus el, Primăria trebuie să investească în Universitate, dar nu oricum, ci în funcţie de gradul de angajare al absolvenţilor în primii ani de la absolvirea facultăţii şi corelat cu cerinţa mediului de afaceri. Altfel spus, Universitatea trebuie încurajată să păstreze doar specializăriile care se regăsesc în cererea de pe piaţa muncii.

„Primăria trebuie să gândească o strategie, să vedem care sunt investitorii mari. Universitatea din Oradea trebuie să meargă pe domeniul unde există cerinţă, iar Primăria ar putea chiar să preia din cheltuielile Universităţii”, a spus Sabău Popa. Întrebat de BIHOREANUL dacă a făcut o analiză şi ştie care sunt specializările la care Universitatea ar trebui să renunţe, social-democratul a dat exemplul Arhitecturii şi al Relaţiilor Internaţionale. În schimb, a spus Sabău Popa, Universitatea ar putea să se axeze pe specializări din sectorul IT şi cel farmaceutic, unde joburile sunt bine plătite.

De cealaltă parte, social-democratul crede că Primăria ar trebui să le impună firmelor din parcurile industriale, beneficiare a unor facilităţi de instalare, un salariu minim pe care să-l dea angajaţilor. „Trebuie discutat cu mediul de afaceri, dar undeva la 1.200 de lei net”, a precizat preşedintele PSD Oradea.

Întrebat de BIHOREANUL dacă a discutat aceste propuneri şi cu conducerea Universităţii din Oradea, mai cu seamă că s-a lăudat cu faptul că prorectorul Ioan Gheorghe Ţara este proaspăt membru PSD, Liviu Sabău Popa a admis că nu. Asta pentru că, a spus el, Universitatea se pregăteşte deja de alegerile pentru rector ce vor avea loc la primăvară, iar până atunci nimeni nu îşi va asuma măsuri radicale.

Citeşte şi articolul: "PSD-iştii: Am fi nebuni să sabotăm proiectele oraşului"