În discuţia de sâmbătă de la Palatul Victoria, experţii FMI i-au informat pe membrii Guvernului că au anunţat board-ul de la Washington asupra propunerii Guvernului de a diminua cheltuielile bugetare prin reducerea costurilor cu salariile şi pensiile, nu prin majorarea TVA şi a cotei unice. Conducerea Fondului a fost de acord cu această strategie.

"Fondul a condiţionat însă ca toate economiile rezultate din aceste tăieri de cheltuieli să fie utilizate exclusiv pentru investiţii", au arătat sursele.

În discuţiile de la Palatul Victoria, Guvernul s-a angajat că până la începutul lunii iunie va promova actele normative pentru efectuarea reducerilor de cheltuieli.

Premierul Emil Boc i-a asigurat totodată pe experţii FMI că tot până la începutul lunii iunie va fi modificată şi legislaţia privind achiziţiile publice, pentru a reduce termenele licitaţiilor.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.