Horea Vuşcan, preşedintele Mişcării Verzilor Bihor, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că a întocmit o listă de propuneri la proiectul termiei ce urmează să fie votat în Consiliul Local, anunţând că o va depune la Primărie până cel târziu marţi. "Eu am elaborat un document ce face referire la toate articolele din lege pe care proiectul Primăriei le încalcă şi am trecut şi soluţiile pe care le propunem", a spus Vuşcan.

Dintre propunerile făcute, Vuşcan a enumerat cele mai importante. "Prima greşeală a municipalităţii este aceea că nu a organizat o licitaţie. Impunerea unui operator unic este o greşeală. Ceea ce propun este organizarea de licitaţii separate, iar oraşul să fie împărţit pe zone distincte. Ar trebui ca orice operator să poată participa la aceste licitaţii", a afirmat liderul local al Mişcării Verzilor, adăugând că exemple există deja în alte oraşe, unde se fac licitaţii pe sectoare pentru transportul în comun.

"Solicităm Primăriei să păstreze preţul distinct pe fiecare operator, în funcţie de provenienţa energiei termice. Legea spune că preţul este acelaşi numai în condiţii similare de producţie", a mai spus Horea Vuşcan. Implicit, ecologistul cere ca locuitorii cartierului Ioşia să beneficieze în continuare de gigacalorie la preţul de 103 lei.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care propunerile lui vor fi aplicate, dar firma Transgex nu va mai dori să participe la licitaţie pentru zona Ioşia, Vuşcan a afirmat că acest lucru ar însemna că există o înţelegere cu CET, lucru condamnat de legea 325/2006, privind serviciul public de alimentare cu energie termică. "Astfel de înţelegeri între operatori, care conduc la accentuarea serviciului de monopol, sunt interzise de lege", a mai precizat Vuşcan.

Miercurea trecută, în Sala Mare a Primăriei, în urma unor discuţii aprinse între reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Ioşia şi reprezentanţii Primăriei, viceprimarul Gheorghe Carp le-a propus protestatarilor, în frunte cu Horea Vuşcan, să elaboreze o listă cu cerinţele exacte la proiectul termiei în timp de o săptămână.

"Voi depune această listă cel târziu marţi la Primărie. Aşteptăm să vedem dacă Primăria va lua act de soluţiile propuse de noi. Dacă hotărârea va fi votată în forma actuală, o vom acţiona în instanţă şi vom merge şi la Prefectură", a spus atunci liderul Mişcării Verzilor Bihor.

Vuşcan a mai adăugat că a început strângerea de semnături împotriva proiectului termiei în forma actuală şi afirmă că în 4 zile a stâns 500 de semnături. "Sunt convins că vor fi mii până la final", a spus acesta.