Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Oradea şi-a celebrat, vineri, semi-centenarul, adică 50 de ani de la înfiinţare. În prezenţa a aproximativ 100 de profesori şi studenţi, dar şi a unor invitaţi din alte universităţi, precum Partium, Emanuel ori Babeş-Bolyai, decanul Teodor Mateoc a făcut o prezentare a istoricului şcolii, mulţumind tuturor celor care au contribuit la binele facultăţii. "În pofida dificultăţilor financiare şi de natură legislativă, Facultatea de Litere reuşeşte să-şi menţină atractivitatea", a spus Mateoc.

Totodată, decanul a precizat că filologii sunt conştienţi că trebuie să-şi diversifice oferta, îndeosebi pe paleta limbilor străine, ca să atragă studenţi, chiar şi străini. "Şi acum avem studenţi chiar şi din Mauritius", a lăudat decanul facultatea pe care o conduce. Mateoc a adăugat că din ianuarie în cadrul Facultăţii de Litere va funcţiona un Centru de Limbi Moderne, unde orice orădean va putea urma cursuri de limbi străine, fără să devină student al Universităţii.

Reprezentând conducerea executivă a Universităţii, şi prorectorul Sorin Şipoş i-a lăudat pe filologi. "Facultatea de Litere e printre puţinele facultăţi din cadrul Universităţii care are magiştrii, care a creat şcoală, care are nume recunoscute internaţional", a spus Şipoş.

Pe de altă parte, prorectorul a aruncat săgeţi în întreg corpul profesoral universitar, spunând că dascălii încep să uite... de studenţi. "Ne mirăm că studenţii sunt tot mai slabi. E din vina noastră. Din profesori universitari ne-am transformat în funcţionari universitari", a spus prorectorul. Totuşi, a lăudat dascălii de la Litere, spunând despre ei că nu uită să-şi pregătească urmaşii, adică studenţii care vor deveni profesori.

Sărbătoarea semi-centenarului a cuprins şi un recital de poezie victoriană prezentat de studenţi clujeni, o lansare de carte a profesorului Roger Craik, originar din Ohio dar asociat la Oradea, şi un spectacol de teatru al studenţilor orădeni.