Universitatea din Oradea va avea, începând din 1 septembrie, un prorector nou.

Istoricul Sorin Șipoș, care a mai deținut această funcție în mandatul 2012-2016 al rectorului Constantin Bungău, a acceptat să revină la conducerea instituției academice, după ce profesorul Sorin Borza (foto), fost politician și purtător de cuvânt al Primăriei Oradea pe vremea primarului Petru Filip, a demisionat din funcția de prorector pe care o deținea din 2020.

Printr-un comunicat de presă transmis joi, Universitatea din Oradea (UO) a anunțat revenirea lui Șipoș în conducerea instituției, mai precis în funcția de prorector responsabil cu domeniul relațiilor internaționale la nivelul instituției academice.

Într-o ședință organizată miercuri, rectorul Bungău a consultat Senatul universitar privind numirea lui Șipoș, iar pentru că nu au fost obiecții, a și luat decizia.

„Noul prorector al Universității din Oradea va superviza domenii precum: activitatea editorială a Universității, parteneriate și relații internaționale, mobilități externe ale cadrelor didactice și studenților, activitatea Bibliotecii UO. De asemenea, prof.univ.dr.habil Sorin Domițian Șipoș va coordona: Departamentul de Relații Internaționale, Editura Universității și Biblioteca UO”, a mai transmis UO.


Sorin Șipoș (stânga) face iar echipă alături de rectorul Constantin Bungău (dreapta)

Funcția de prorector responsabil cu relațiile internaționale ale Universității a fost deținută de Sorin Borza, profesor al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, începând din anul 2020, după ce Constantin Bungău a câștigat al treilea mandat de rector.

Pe 29 iulie, însă, Borza a demisionat de la conducerea UO, invocând motive personale. „Dumnealui a considerat că trebuie să-și dea demisia, invocând probleme personale”, a declarat rectorul Constantin Bungău, joi, pentru BIHOREANUL. Întrebat dacă îi reproșează ceva lui Borza, rectorul a negat: „Nu, nici vorbă. Este un intelectual de seamă al Universității”.

Cadru didactic al Universității din anul 1995, ajuns acum la gradul de conferențiar, Borza a fost purtător de cuvânt al Primăriei Oradea pe vremea când primar era Petru Filip, iar mai recent a fost lider în Partidul Mişcarea Populară, deţinând funcţia de secretar executiv la nivel naţional, respectiv vicepreşedinte şi preşedinte interimar al organizaţiei judeţene.

De cealaltă parte, noul prorector Sorin Șipoș este un istoric cunoscut. Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și cadru didactic al Universității din 1993, profesorul a fost director al Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, funcție din care s-a autosuspendat pe durata mandatului său la conducerea executivă a instituției academice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!