Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a anunţat demisia prorectorului miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă. "Prorectorul Gheorghe Ţară, responsabil de finanţe, contabilitate, buget, şi-a prezentat demisia, din motive personale. Sarcinile sale le-am atribuit parţial noului preşedinte al Comisiei Buget-Finanţe, Radu Cătălin Ţarcă, şi directoarei economice, Crina Gherlea, pentru că nu intenţionăm să organizăm alegeri pentru această funcţie de prorector", a spus Antal.

Rectorul a motivat decizia de a nu alege un nou prorector precizând că are încredere în persoanele care au preluat sarcinile lui Ţară. "Iar aşa, economisim, chiar dacă e mai degrabă o economie simbolică, indemnizaţia de prorector, 35% din salariul de bază", a declarat rectorul.

Antal a mai ţinut să precizeze că motivele lui Ţară pentru demisie sunt strict personale. "Vă asigur că nu ne-am certat", a spus el.

Ioan Ţară, care este totodată directorul Camerei Oradea a Curţii de Conturi, nu a putut fi contactat.

În anul 2004, Ioan Gheorghe Ţară a fost primul şef al unei instituţii din Bihor care a investigat şi constatat neregulile financiare de la Universitatea Oradea, în urma unui control al Camerei de Conturi, iar în martie 2008 a fost ales, la propunerea rectorului Antal, pe funcţia de prorector.

În prezent, Universitatea Oradea are cinci prorectori: Elena Bonchiş (responsabil cu problemele studenţilor), Ioan Felea (responsabil cu cercetarea şi calitatea), Iacob Hanţiu (administraţie), Ioan Horga (relaţii internaţionale), Teodor Jurcuţ (învăţământ).