După ce Garda de Mediu i-a sistat activitatea, întrucât, aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, a lucrat fără să aibă niciun aviz din partea autorităţilor bihorene, firma maghiară Acoustic Geophysical Services, angajată de NIS Petrol să facă prospecţiuni seismice în perimetrul petrolier Tria, a primit undă verde pentru lucrări de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Concret, APM Bihor a stabilit că firma AGS nu are nevoie de aviz de mediu pentru lucrări.

Arii ocolite

În luna iunie, firma AGS depusese la Agenţie o notificare de lucrări de prospecţiuni seismice în perimetrul petrolier Tria, întins pe o suprafaţă de peste o mie de kilometri pătraţi. La acea vreme, APM a răspuns firmei că are nevoie de un studiu de impact asupra mediului, întrucât suprafaţa perimetrului se suprapunea cu mai multe arii protejate.

La începutul lunii decembrie, însă, AGS a revenit la APM Bihor cu o nouă solicitare. "Noua documentaţie depusă evită ariile protejate. Firma va efectua prospecţiuni seismice doar pe suprafeţe care nu fac parte din aceste arii", a explicat pentru BIHOREANUL directorul coordonator al APM Bihor, Sanda Mercea.

În aceste condiţii, APM a dat o dispoziţie de clasare a notificării AGS, adică a stabilit că firma nu are nevoie de aviz de mediu. "Activităţile care se supun evaluării impactului asupra mediului sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern 445/2009. Activitatea de prospecţiuni seismice nu este cuprinsă în această listă", a precizat Mercea.

Prospecţiunile ar fi avut nevoie de aviz de mediu, procedură ce ar fi inclus şi o dezbatere publică, doar dacă s-ar fi desfăşurat pe raza ariilor protejate. Cum AGS a ales să ocolească aceste zone, din perspectiva APM Bihor pot fi făcute oricând.

Lucrări orientative

Conform documentaţiei depuse de Acoustic Geophysical Services la APM Bihor, prospecţiunile seismice reprezintă o activitate care evidenţiază condiţiile de existenţă a hidrocarburilor, dar nu indică prezenţa lor exactă. "Lucrările de prospecţiune seismică nu comportă construcţii-montaj sau dezafectări şi nu rămân urme persistente, nu se execută pentru construcţii viitoare", se arată în documentaţia firmei maghiare.

Aceleaşi documente arată că prospecţiunile se vor face în trei etape: achiziţie de date în teren, prelucrare şi interpretare. Prima etapă va dura 6-8 luni şi se va întinde pe o suprafaţă totală de 450 de kilometri pătraţi. Practic, un utilaj denumit Vibrotech va da aşa-numitele impulsuri în pământ, adică semnale seismice de mică intensitate, ce vor fi recepţionate cu geofoni, adică nişte traductori ai mişcării solului în curenţi electrici.

Subliniind că activitatea este una de cercetare, nu de exploatare, AGS mai arată că lucrările nu vor afecta localităţile, urmând să se facă exclusiv în afara aşezărilor rurale şi urbane, nu folosesc foraje şi excavări şi nu ocupă terenuri agricole, ci doar îl parcurg.

În final, prospecţiunile seismice vor indica locurile potrivite pentru amplasarea sondelor de explorare a subsolului bihorean.

Butoanele, la CJ

Totuşi, firma Acoustic Geophysical Services nu poate demara încă lucrările în Bihor. Asta pentru că nu a obţinut încă din partea Consiliului Judeţean certificatul de urbanism necesar lucrărilor. Conform legislaţiei, dacă acelaşi tip de lucrări se derulează pe raza a mai mult de două unităţi administrativ teritoriale, certificatul de urbanism se eliberează de Consiliul Judeţean, în baza avizelor primite de la primăriile din teritoriu.

Cum prospecţiunile seismice se vor întinde, conform notificării depuse de AGS la CJ Bihor, pe raza a 15 primării bihorene, toţi aceşti primari trebuie să remită Consiliului Judeţean avizul favorabil sau nefavorabil pentru lucrări. "Până în prezent, aproximativ jumătate din primării au transmis avizul", a explicat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor. Din acestea, primării precum Sârbi, Brusturi şi Spinuş au dat aviz favorabil, iar altele, precum Oradea şi primăriile UDMR de pe suprafaţa perimetrului au spus pas lucrărilor.

Abia după ce toţi edilii vor trimite Consiliului Judeţean un răspuns, instituţia va răspunde solicitării de emitere a certificatului de urbanism depusă de AGS. Dacă va permite sau nu efectuarea prospecţiunilor seismice în Bihor, rămâne de văzut.

După cum se ştie, firma rusească NIS Petrol a concesionat în Bihor două perimetre petroliere, denumite EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix. În vara acestui an, reprezentanţii NIS Petrol au descins la Oradea, arătând că sunt dornici să demareze cât mai repede lucrările în Bihor, pentru a depista eventualele zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Directorul companiei, Vadim Smirnov, a precizat atunci că firma pe care o conduce nu este interesată de potenţialul de gaze de şist al Bihorului, ci exclusiv de hidrocarburile convenţionale.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Garda de Mediu Bihor a sistat activitatea firmei care face prospecţiunile seismice pentru NIS Petrol" 

Cutremurături pe şest: Firma care caută în Bihor zăcăminte de petrol lucrează fără aprobări