Grădinițele din Bihor stau prost la curățenie și asigurarea unor spații lipsite de pericole pentru copii.

În luna septembrie, Comisariatul Județean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor a desfășurat mai multe controale în grădinițele cu program prelungit, particulare și de stat, din județ, așa cum, de altfel, s-au făcut verificări în toată țara.

Potrivit unei informări transmise luni de CJPC Bihor, au fost controlate 18 grădiniţe, iar la 16 dintre acestea s-au găsit nereguli.

Problemele pe care le-au depistat comisarii sunt lipsa evidenței dezinfectărilor sau igienizărilor făcute la jucării, instrumente ori suprafețele cu care intră copiii în contact, corpuri de mobilier cu colțuri proeminente, ascuțite sau neprotejate, care îi pot accidenta pe micuți, calorifere cu urme de rugină, jucării murdare, geamuri fără plase împotriva insectelor, saltele așezate direct pe pardoseală, fără lenjerie sau protecție ori veselă ruginită.

De asemenea, CJPC Bihor a mai depistat dulapuri prăfuite, spații frigorifice și echipamente de gătit la rândul lor murdare sau alimente păstrate la temperaturi prea ridicate.

Trei grădinițe au fost amendate de CJPC Bihor, în total cu 30.000 de lei, iar comisarii au dat și 14 avertismente. Unitățile sancționate cu amendă sunt Grădinița cu Program Prelungit Casa Minunată, Grădinița cu Program Prelungit Sântandrei și creșa Asociației Viitorul Acum Oradea.

În schimb, comisarii anunță că au oprit de la utilizare jucăriile murdare, iar spațiile pe care le-au găsit insalubre au fost curățate în timpul verificărilor.

Situația nu este mai bună nici la nivel național. Potrivit unui comunicat al ANPC, dintr-un total de 456 de grădinițe controlate, 263 au avut nereguli.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!