Inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bihor au dat iama printre comercianţii din Oradea care vând produse cosmetice. "În perioada 11-22 februarie 2013, comisarii CJPC Bihor au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice, prin vânzare directă, în magazine şi pieţe, dar şi online", a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, CJPC Bihor.

Potrivit şefului instituţiei, Traian Bejan, controalele au fost efectuate "dată fiind caracteristica lunii martie, ca sezon de dăruit cosmeticale, pentru a preveni actele ilicite de comerţ".

Principalele abateri constatate au fost "comercializarea produselor care aveau aplicat pe etichetă un termen de valabilitate care nu se putea identifica, vânzarea de produse cosmetice cu elemente de identificare şi caracterizare incomplete , a seturilor cadou fără să aibă informaţii despre compoziţia fiecărui produs component, dar şi vânzarea de produse care nu conţineau date datelor despre distribuitor".

Alte deficienţe găsite şi sancţionate de comisarii CJPC au fost comercializarea produselor cosmetice fără traducerea în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare, dar şi neafişarea preţurilor de vânzare ale produselor în mod vizibil şi lizibil.

În total au fost verificaţi 70 de operatori economici, fiind constatate abateri la 65 dintre aceştia. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 93.400 lei. Produsele cu deficienţe au fost retrase de la vânzare.