Pozând mereu în dezvoltatorul imobiliar curat, dar trădându-se constant prin atitudinea de şmecher, fostul valutist cu ambiţii politice Călin Raita, convertit în dezvoltator imobiliar, ar putea începe să plătească pentru mizeriile făcute.

Sesizaţi în urma unui articol din BIHOREANUL, comisarii Gărzii de Mediu au făcut un control în cartierul de case pe care Raita l-a ridicat în Paleu şi au depistat că dejecţiile localnicilor se varsă într-o vale din Biharia. Mai mult, au aflat şi că reţeaua de canalizare a cartierului n-a avut niciodată autorizaţie de mediu, descoperire ce scoate la iveală şi faptul că, în ultimii 12 ani, Raita a fost pur şi simplu ocolit de controale…

Vecini cu mizeria

La începutul lunii martie, BIHOREANUL a dezvăluit faptul că Orizont, cartierul din Paleu cu un total de 200 de case, este o adevărată bombă ecologică. Pe latura nordică, unde locuinţele se învecinează cu terenuri agricole, periodic "răsar" dejecţii din pământ, împrăştiind în jur o duhoare greu de suportat. Îngropate în pământ, conductele de canalizare ale caselor se înfundă frecvent, astfel că subsolul se umple cu mizerii până la refulare. 

Problema este la fel de veche precum cartierul. Locuitorii spun că din 2008, de când au cumpărat casele de la Raicris Construct, firma controversatului afacerist Călin Raita, dejecţiile curg tot pe terenurile vecine. De altfel, încă din 2010 BIHOREANUL a semnalat public, printr-un articol, această gravă problemă de mediu şi sănătate publică. Fără ecou... 

Reţea la negru 

În urma articolului din această primăvară, Garda de Mediu Bihor - pe-atunci condusă încă de Mihai Togor - a demarat o anchetă. Comisarii au vrut să afle traseul ţevilor de canalizare din Orizont, pentru că, deşi cartierul trebuia să aibă propria staţie de epurare, aceasta nu este funcţională. La câteva sute de metri de case, Raita a ridicat o cămăruţă pe post de staţie, dar doar de ochii lumii, pentru că, spun localnicii, aici niciodată nu s-au epurat ape.

Comisarii au depistat acum că dejecţiile ocolesc, de fapt, aşa-zisa staţie de epurare şi, prin subteran, merg câteva sute de metri bune spre o vale din comuna vecină Biharia, un mic afluent al pârâului Cosmo. Printre bălării, comisarii au putut constata cum dejecţiile din cartierul Orizont se varsă în apă.

Ancheta a mai scos la iveală că reţeaua de canalizare este una făcută la negru. Deşi ar fi trebuit să fie autorizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Raita nici măcar n-a solicitat vreodată acest aviz. "Pentru lipsa actului de reglementare, firma care administrează reţeaua a fost amendată cu suma de 50.000 lei", spune actualul şef al Gărzii de Mediu, Sever Şerbănescu (foto)

12 ani fără controale

Amenda a fost trimisă joia trecută, dar încă din timpul controlului, comisarii de mediu au impus firmei ca până cel târziu pe 30 aprilie să depună proiectul de autorizare la APM, pentru a intra în legalitate, iar până pe 25 mai să pună în funcţiune staţia de epurare. Cum de prima sarcină nu s-a achitat, dezvoltatorul imobiliar riscă acum o nouă amendă, de 30.000 lei.

Dacă şi când se vor plăti aceste amenzi este însă greu de spus. Călin Raita a ieşit din conducerea firmei Raicris Construct Group, care administrează reţeaua de canalizare şi unde acum este acţionar majoritar fosta sa soacră, septuagenara Maria Moş, alături de fratele lui Raita, Ovidiu. Mai mult, pe 19 martie, Raicris Construct Group a cerut intrarea în faliment, procesul fiind pe rolul Tribunalului Bihor. Preocupat cu alte proiecte imobiliare, la Sântandrei, e limpede că afaceristul vrea să lase Orizontul în urmă, cu tot cu problemele lui.

Cert este, în schimb, că descoperirea comisarilor de mediu scoate la iveală un lucru la fel de grav precum nelegiuirea comisă de Raita şi care se cere, la rândul ei, investigată. Şi anume că, timp de 12 ani, nici Garda de Mediu, nici Primăria Paleu n-au catadicsit măcar să verifice reţeaua de canalizare din Orizont, ignorând toate plângerile localnicilor. Probabil că marele investitor a ştiut cum să menţină "viu" dezinteresul autorităţilor...