Contrariate de vestea primită săptămâna trecută din ziare privind comasarea colegiilor tehnice Andrei Şaguna şi Traian Vuia, în urma căreia Colegiul Şaguna îşi va pierde personalitatea jurdică, cele 70 de cadre didactice de la Şaguna protestează.

Corpul profesoral a transmis luni mass-mediei locale un manifest intitulat "A desfiinţa e mai contemporan decât a consolida", prin care îşi arată nemulţumirea faţă de propunerea făcută de Comisia de Învăţământ-Cultură din cadrul Consiliului Local, încă neajunsă pe masa aleşilor orădeni.

"Colectivul C. T. Andrei Şaguna consideră că implicaţiile acestui proiect contravin ideii de relansare a învăţământului profesional şi tehnic, un deziderat al politicii educaţionale a Uniunii Europene", se arată în documentul transmis de profesori, care precizează şi că aceasta este singurul colegiu tehnic orădean cu statut de Şcoală Europeană.

"Actualul C.T. Andrei Şaguna este cunoscut în memoria orădenilor drept Grupul Şcolar "ăla mare din centru", unde s-au format meseriaşii oraşului, o unitate de învăţământ cu o vechime considerabilă, atestată documentar de peste 66 ani, cum puţine şcoli o au în Oradea, şi din care s-au format ulterior alte colegii. După ce a supravieţuit repetatelor retrocedări postdecembriste, această instituţie de învăţământ se confruntă cu o nouă ameninţare, dispariţia ca unitate de învăţământ autonomă, cu consecinţe devastatoare pentru toţi participanţii implicaţi în procesul de învăţământ profesional orădean: elevi, părinţi, personal didactic şi auxiliar, şi nu în ultimul rând, comunitatea locală, pentru care şcoala pregăteşte forţa de muncă", mai spun profesorii şagunişti.

Directoarea Colegiului, Olar Cristinco, a declarat luni pentru BIHOREANUL că dascălii vor depune un memoriu la Inspectoratul Şcolar şi unul la Primărie, cerând ca şcolile să nu fie comasate.

În timp ce municipalitatea invocă cheltuielile mari ale celor două colegii ca motiv de fuziune, Olar spune că şcoala pe care o conduce nu are probleme deosebite. "Nu cred că am ieşit în evidenţă faţă de celelalte şcoli. Dar trebuie să vedem exact ce ne impută", a precizat directoarea.

Citeşte pe această temă articolul "Colegiul Andrei Şaguna va fi "înghiţit" de Colegiul Traian Vuia"