Orădenii ies în stradă împotriva lui Ponta. "Sâmbătă, 8 noiembrie 2014, începând cu orele 16:00, la statuia lui Mihai Viteazul (Piaţa Unirii) din Oradea va avea loc un protest de solidaritate faţă de românii din Diaspora cărora le-a fost îngrădit un drept fundamental garantat de Constituţie: dreptul la vot", arată un comunicat transmis redacţiilor orădene de iniţiatori.

Evenimentul este organizat de un grup de tineri care l-au popularizat pe Facebook sub numele "Ponta nu fura! România NU te vrea!" care au şi cerut Primăriei şi Jandarmeriei autorizaţie pentru manifestare. Până joi, "s-au anunţat deja 1.000 participanţi la protest", afirmă organizatorii.

"Cu ocazia turului întâi al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie 2014, Ministerul Afacerilor Externe şi Biroul Electoral Central şi-au demonstrat incompetenţa sau reaua voinţă atunci când au împiedicat exercitarea dreptului la vot al românilor din Diaspora, dar şi al studenţilor din oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara sau Iaşi. Românii din Diaspora au stat la coadă câte 4-5 ore sau chiar mai mult, iar unii dintre ei nici nu au mai apucat să voteze. (...) Dorim ca votanţii din Diaspora să aibă parte de un proces de votare corect, adică să fie suplimentat numărul secţiilor de votare, precum şi numărul de ştampile şi cabine de vot şi, mai ales, numărul de membri ai comisiilor care introduc datele personale în listele suplimentare", arată comunicatul tinerilor.

De alfel, ei mai precizează că protestatarii vor manifesta şi legat de "modul în care Guvernul Ponta înţelege să administreze ţara". "Câteva dintre aceste nemulţumiri ar fi: cele 36 de taxe noi impuse de acest guvern, distrugerea sectorului privat, alungarea investitorilor, corupţia din interiorul partidului majoritar din Guvern (PSD), creşterea şomajului - deşi se promiseseră un milion de locuri de muncă - incompetenţa Guvernului în cazul Aurelia Ion şi Adrian Iovan, dar şi multe altele".

Totuşi, tinerii au ţinut să preciezez că nu fac campanie electorală. "Prin acest protest nu se doreşte a se face campanie vreunuia dintre candidaţii la preşedinţie. Totuşi, participanţii la protest doresc să îşi manifeste, în cadrul protestului, dezaprobarea faţă de perspectiva ca Victor Ponta să ajungă preşedintele României", mai arată iniţiatorii.

Asemenea manifestări au mai fost anunţate şi în alte oraşe din ţară.