În ziua în care la nivel național s-a înregistrat un record de diagnosticați cu Covid-19, iar în Bihor s-a marcat, de asemenea, un record pentru anul acesta, circa 400 de persoane s-au strâns, sâmbătă seară, în Piața Unirii din Oradea, într-un protest anti-vaccin şi anti-restricţii pentru persoanele nevaccinate.

Manifestarea a fost anunţată pe Facebook de doi orădeni, Andrei Boroş (consilier al deputatului ex-AUR Mihai Lasca) şi Adrian But (de asemenea un apropiat al parlamentarului), acesta din urmă fiind şi cel care a obţinut autorizaţia pentru manifestare. Sursele BIHOREANULUI susţin că But ar fi cerut Primăriei aviz pentru un protest cu marş prin oraş, însă nu a primit decât pentru o manifestare statică, în Piaţa Unirii, cu maximum 100 de persoane.

În centrul oraşului s-au adunat mai bine de 100 de oameni încă înainte de ora 18, ora anunţată pentru debutul protestului, iar ulterior şi alţi orădeni s-au alăturat nemulţumiţilor. În jurul orei 19, în piaţă erau aproape 400 de oameni, aproape toţi fără mască, iar mulţi însoţiţi de copiii. Puţini dintre ei au avut pancarte, iar printre mesajele afişate unul a ieşit în evidenţă: „Pandemia, pretext pentru dictatură! Nu suntem atât de deschişi la minte încât să ne cadă creierii pe jos!”.

„Jos mascarada”

Având la dispoziţie un microfon şi o boxă aduse de organizatori, oricine a ajuns sâmbătă seară în Piaţa Unirii a putut lua cuvântul. Majoritatea au criticat autorităţile pentru că impun restricţii pentru persoanele nevaccinate, dar mulţi s-au lansat şi în promovarea teoriilor conspiraţioniste.

„Omul sănătos nu mai are ce căuta nicăieri de-acum înainte şi ăsta este un lucru foarte grav, se produce o segregare şi o discriminare. Niciodată n-am intenţionat să ne separăm vaccinaţii cu nevaccinaţii, facă fiecare ce-o vrea, dar în maniera asta o să începem să ne urâm între noi. Toţi suntem oameni, avem aceleaşi drepturi, aşa că haideţi să luptăm pentru ele!”, a spus Boroş, care a deschis şirul discursurilor.

Apoi, cei prezenţi s-au dezlănţuit în mesaje de toate felurile: au îndemnat părinţii să nu-şi dea acordul pentru testarea copiilor în şcoli, s-au plâns că plătesc taxe, la fel ca cei care s-au vaccinat, aşa că ar trebui să aibă aceleaşi drepturi, au reclamat „injectarea”, adică imunizarea împotriva Covid-19, ca fiind o conspiraţie mondială care va provoca sterilitate, şi şi-au spus convingerea că pandemia este chiar un experiment global.

Discursurile au fost „asezonate” cu aplauze sau huiduieli, cu scandări precum „Jos mascarada!”, „Criminalii!”, „Nu vă atingeţi de copii!”, „Jos cenzura!”, „Afară, afară, cu Arafat din ţară!” sau „Jos Iohannis!”.

Critici, dar nu şi soluţii

„Trăim un experiment psihologic incredibil, la nivel mondial”, a spus un participant, criticându-l şi pe președintele Klaus Iohannis pentru că a anunțat pe Facebook că a fost premiat la Aachen (cu Premiul „Carol cel Mare” – Pentru unitatea Europei): „Pe lângă că ne mor românii în spitale, dânsul se duce în Germania să fie premiat”.

„Rolul lor (n.r. al celor care conduc aşa-zisul experiment psihologic) este să-i transforme pe copii în supuşi, să nici nu îndrăznească să gândească, ca să nu se împotrivească unor măsuri aberante. (...) Este vorba de dreptul nostru de a alege, nu am nicio treabă cu cine vrea să se vaccineze, să bage în el toate dozele posibile, dar eu am dreptul să nu fiu vaccinat”, a spus bărbatul, intens aplaudat.

Nici el, nici alţi vorbitori nu au oferit soluţii pentru combaterea pandemiei, semn că fie nu cred în ea deloc, fie s-au rezumat să vorbească doar din perspectiva oamenilor care se simt invincibili în faţa bolii.

Adolescent îndrăzneţ

Un moment aparte în timpul discursurilor a fost când un adolescent, cocoţat pe umerii unui prieten, a trecut în fugă printre protestatari, cu masca pe figură, şi le-a strigat: „Vaccinaţi-vă!”. În replică, tânărul a fost huiduit şi a plecat din mulţime râzând bine cu prietenii săi.

De asemenea, în piaţă au fost protestatari nemulţumiţi de puţinii purtători de mască. „Fraiero! Dacă ţi-e frică, trebuia să stai acasă!”, a strigat o femeie.

Unii l-au îndemnat pe Boroş să facă un marş prin oraş, dar acesta a precizat că nu au autorizaţie pentru asta, aşa că mai bine nu intră în conflict cu jandarmii care, întreaga seară, i-au urmărit de la distanţă.

În jurul orei 20, după ce bateria din boxă s-a terminat, aşa că nu au mai putut spune mesaje pe care şi ceilalţi să le audă, protestatarii au început să plece spre casă.

Două proteste, mii de participanți în Capitală

Asemenea manifestări au început, sâmbătă după amiază, în mai multe orașe ale țării. Potrivit presei centrale, în Capitală, peste 12.000 de oameni au ieșit să protesteze în Piața Universității și Piața Victoriei, după instituirea noilor restricții anti-Covid. O parte dintre manifestanți au blocat circulația rutieră.

De fapt, în București au fost organizat două proteste, care s-au unit: în Piața Universității a fost organizat un miting antiguvernamental, anti certificat verde și antirestricții organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la care participă și alte asociații, iar în Piața Victoriei a fost orgaizat un protest cu revendicări similare organizat de Legitima Aparare și Calea Neamului, împreună cu Starea de Libertate.

La mitingul din Capitală participă inclusiv politicieni precum George Simion, președintele AUR.

„Oamenii prezenți la manifestație, de toate vârstele, poartă mesaje diferite - multe mesaje împotriva măsurile restrictive antiCOVID, dar și mesaje împotriva guvernării PNL, împotriva premierului Cîțu, dar și a președintelui Klaus Iohannis. Printre toate se regăsesc și mesaje împotriva întregii clase politice, dar și mesaje anti PSD sau anti USR”, scrie HotNews.ro.

Ziua recordurilor

Sâmbătă, autorităţile din Bihor au raportat 256 de îmbolnăviri cu Covid-19, un număr record în anul 2021, şi 7 decese ale unor pacienţi infectaţi. Dintre aceştia, unul era un bărbat de 65 de ani, din Diosig, care fusese vaccinat anti-Covid încă din primăvară, dar acum s-a reinfectat şi, bolnav de mai multe afecţiuni, a murit în spital. Numărul cazurilor active în Bihor a trecut de două mii.

La nivel național, nu mai puțin de 12.590 cazuri noi de coronavirus au fost depistate în ultimele 24 de ore, un nou record absolut de cazuri noi de la începutul pandemiei, după cum arată HotNews.ro. În ultima zi au fost înregistrate 184 decese de persoane infectate cu Covid-19, iar la terapie intensivă sunt internate 1.412 de persoane, un alt record absolut.

Tot sâmbătă, în Capitală a fost înregistrată cea mai mare incidență a cazurilor de Covid de la începutul pandemiei, de 8,28 de cazuri la mia de locuitori.