Orădenii au protestat, luni după amiază, împotriva felului în care Administraţia Domeniului Public (ADP), care a preluat anul trecut administrarea adăpostului de câini "Grivei" din oraş, tratează animalele, cerând ca voluntarii să aibă drepturi de vizitare în fiecare zi.

După ora 17, la statuia Mihai Viteazul din Piaţa Unirii s-au adunat peste 150 de protestatari, mulţi dintre ei fiind însoţiţi de câinii de companie. "Nucleul" acestora, adică persoanele apropiate organizatoarelor, au purtat fotografii de dimensiuni mari, cu hoituri de câini ori câini suferinzi, care ar fi fost făcute la adăpostul "Grivei".

Cer vizite zilnice

Cele trei iniţiatoare ale protestului, Teger Ildiko, Ana Chiperi şi Mirela Pamfil, toate foste voluntare, au ţinut pe rând discursuri, citite de pe foi pregătite şi pentru jurnalişti, în cadrul cărora şi-au enumerat doleanţele şi motivele protestului.

Prima care şi-a rostit discursul a fost Ana Chiperi, care a subliniat că voluntarii ajutau la adăpost fără a fi plătiţi şi aşa vor să facă în continuare, amintind de asemenea de fotografiile şi filmuleţele care ar fi fost făcute în ultima perioadă la adăpost şi care prezintă câini morţi ori care se atacă între ei. "Dorim să nu mai existe aceste suspiciuni. Vrem şi noi ca Oradea să fie un oraş civilizat, dar asta înseamnă şi condiţii decente de viaţă pentru câinii abandonaţi", le-a spus aceasta protestatarilor şi jurnaliştilor prezenţi.

Voluntara a punctat şi că patrupedele au nevoie de companie, căci altfel se "sălbăticesc", solicitând o colaborare cât mai deschisă cu ADP. "Nu dorim conflicte. Cerem angajaţilor ADP să respecte normele legale din România şi Uniunea Europeană în privinţa câinilor abandonaţi şi să le asigure hrană şi tratament medical adecvat. Cerem să se permită vizitarea adăpostului în fiecare zi în timpul programului de lucru, cu condiţia ca vizitatorii să nu încurce activitatea angajaţilor şi să respecte regulile de siguranţă", a spus aceasta.

Deranjată de BIHOREANUL

Protestatarii au ascultat apoi doleanţele unei alte voluntare, Teger Ildiko, care a susţinut că înainte ca ADP să preia câinii comunitari, voluntarii au colaborat bine cu Direcţia Tehnică a Primăriei şi au contribuit cu diverse obiecte şi cu hrană la bunăstarea animalelor din adăpost. "Voluntarele au ajutat la târgurile de adopţii organizate lunar, dar şi în adăpost. Dorim reintroducerea voluntariatului pe proprie răspundere", a spus Teger Ildiko, adăugând că din septembrie 2012, câinii de la "Grivei" au mâncat numai "boabe" şi de aceea ajung să se atace între ei.

În fine, Mirela Pamfil nu s-a referit numai la problemele de la adăpost, ci şi la regulamentul pentru câinii cu stăpân, spunând că ar trebui modificată prevederea conform căreia toţi câinii trebuie plimbaţi doar cu botniţă prin oraş. Femeia a denunţat şi felul în care Primăria a organizat dezbaterile pe tema câinilor comunitari. "Au fost simple manifestări de imagine, praf în ochi, manipulare", a spus ea.

Între altele, Pamfil s-a arătat deranjată şi de un editorial publicat în BIHOREANUL - "SOS! Dogs mulţi pe stradă" - semnat de directorul ziarului, Mircea Chirilă, spunând că acesta a folosit un ton "miştocăresc" la adresa celor care "au avut îndrăzneala de a semnala deficienţele legate de activitatea municipalităţii privind gestionarea adăpostului Grivei". Orădeanca şi-a citit nemulţumirea în faţa tuturor celor prezenţi şi i-a adresat jurnalistului întrebarea "Când aţi vizitat adăpostul?".

ADP: "Nu se poate"

Printre participanţii la miting s-a numărat şi consilierul local UDMR Pasztor Sandor, stăpânul a trei patrupezi, care a declarat că susţine înfiinţarea unei secţiuni pe site-ul ADP unde proprietarii să-şi poată vedea câinii în cazul în care aceştia au fost ridicaţi de pe stradă. De asemenea, la manifestare a participat, rămânând, însă, mai în spate, şi Carol Lazar, fostul administrator al adăpostului SOS Dogs.

După discursurile iniţiatoarelor, participanţii au fost invitaţi să aprindă lumânări pentru câinii care au murit lângă fotografiile despre care se presupune că ar fi fost făcute la adăpostul "Grivei". Chiar dacă majoritatea celor prezenţi au fost paşnici, s-au auzit şi voci în mulţime care-l acuzau pe primarul Ilie Bolojan că ar fi un "criminal". De altfel, doi dintre protestatari au venit pregătiţi cu un banner pe care scria "Ruşine, Bolojan!".

Contactat de BIHOREANUL, directorul ADP, Liviu Andrica, a declarat, însă, că nu există posibilitatea ca voluntarii să fie lăsaţi să meargă în fiecare zi la vizite. "Pot să-i viziteze sâmbăta, iar joia pot face adopţii. Nu avem nimic de ascuns, însă ar încurca activitatea angajaţilor. Vi s-ar părea normal ca, într-un spital, părinţii, aparţinătorii şi toată lumea să se plimbe cum vrea?", a declarat Andrica.