Nemulţumiţi că vizitatorii pieţei Ócska le ocupă, în fiecare duminică, străzile din faţa caselor, o mână de locuitori din cartierul Europa au ieşit, duminică dimineaţă, la un protest paşnic.

Deşi organizatoarea protestului, Emi Vajna, le-a trimis vecinilor săi scrisori prin care anunţa manifestarea, doar 10 locatari din Europa au răspuns invitaţiei de a se aduna la intersecţia străzilor Gábor József şi Ştefan Odobleja. "Restul or să vină mâine sau după ce plecaţi dumneavoastră, să-şi manifeste nemulţumirile", le-a spus unul dintre protestarii jurnaliştilor, ironic şi făcând aluzie la laşitatea vecinilor lui.

În consecinţă, participanţii s-au rezumat să poarte ecusoane cu mesajul "Dorim să trăim într-un cartier civilizat" şi să-şi spună ofurile. Unul dintre ei, Teodor Sarca, a avut agăţat şi un afiş prin care îi cerea direct primarului Ilie Bolojan să rezolve problemele cartierului. Sarca a mai protestat în trecut, de unul singur, nemulţumit că Primăria a căzut la pace cu Impact, dezvoltatorul cartierului Europa, după ce firma a folosit ilegal terenul municipalităţii.

Cearta pe parcări

"Duminica între orele 6 şi 14 parcă am fi în mijlocul pieţei", a spus Emi Vajna, arătând spre maşinile care ocupă străzile din cartier vecine cu piaţa. Pe ambele părţi ale şoselelor stau parcate zeci de maşini în linie. Chiar şi pe centură, între sensul giratoriu de la cimitir şi cel de la hypermarketul Auchan, sunt numeroase maşini parcate. Bineînţeles, ilegal.

Potrivit oamenilor, în fiecare duminică, dis de dimineaţă, în cartier apar vizitatorii pieţei. "Vorbesc la telefon, vorbesc unii cu alţii, trântesc portiere, îşi curăţă preşurile, scrumierele. N-avem puţin confort şi linişte, chiar dacă e duminică dimineaţa", a povestit un bărbat.

Oamenii au arătat şi solicitările făcute Primăriei pentru a monta pe toate străzile cartierului indicatoare cu oprirea interzisă, iar lor să le dea posibilitatea să-şi facă abonamente de parcare pentru riverani. Fiecare solicitare a fost respinsă, însă, dar fără o explicaţie.

Hop şi ei!

Totuşi, pe câteva dintre artere astfel de indicatoare există, ba chiar sub ele este montat şi indicatorul care arată că duminica între orele 6 şi 14 maşinile care staţionează vor fi ridicate. Iar duminică dimineaţă, deodată cu protestul localnicilor din Europa, în cartier au descins şi poliţiştii şi angajaţii Serviciului Parcări, după ce, potrivit spuselor localnicilor, din luna martie nu au mai venit în zonă!

"Am venit să ridicăm maşinile parcate ilegal", a explicat un agent. Ceea ce au şi făcut, spre nemulţumirea şoferilor care treceau prin zonă. "Bun, dar eu unde să mă parchez? Tot oraşul vine duminica la piaţă. Ziceţi-mi unde să parchez!", le-a spus poliţiştilor un şofer nemulţumit la vederea "hingherilor". Degeaba, însă, slujbaşii au părut de neoprit.

Cimitir gălăgios!

Parcările "duminicale" nu sunt însă singura problemă a locatarilor din Europa. Aceştia s-au plâns jurnaliştilor şi de străzile neasfaltate şi cu guri de canal ieşite la suprafaţă, de lipsa trotuarelor ori de... gălăgia din cimitir!

"E de-a dreptul macabru, dar acum toţi folosesc microfoane şi difuzoare la înmormântări. Stau cu nevastă-mea pe terasă şi aud cum cer să i se ierte păcatele răposatului. Nu au voie să folosească difuzoarele şi să mă facă pe mine să ascult 5-6 înmormântări pe zi", a povestit un localnic, care a preferat însă să nu-şi dea numele. A mai ţinut să precizeze însă că, atunci când şi-a cumpărat casă în cartierul Europa, a sperat că va locui într-o zonă rezidenţială. Dar este departe de acest deziderat.