Protestul celor aproximativ 70 de elevii de la Şcoala Generală Alexandru Roman din Oradea nu a rămas fără răspuns. Joi, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Dorel Luca, a anunţat că nu se vor comasa şcolile generale Alexandru Roman cu Lucreţia Suciu.

„Va rămâne Şcoala Alexandru Roman şi în anul şcolar următor. Însă nu pot să spun cum se va gestiona plata salariilor, pentru că deficitul faţă de sumele reale e mare", a spus Luca, în cadrul unei conferinţe de presă. Motivul pentru care şeful IŞJ Bihor nu poate da asigurări privind salariile personalului şcolii este că, din toamnă, Ministerul Educaţiei va finanţa unităţile de învăţământ în funcţie de numărul de elevi. Astfel, şcolile cu elevi puţini, dar cu mulţi profesori gradul I, nu vor avea de unde să-şi plătească salariile, în această situaţie aflându-se Şcoala Generală Alexandru Roman.

Luca a luat în calcul comasarea celor două şcoli pentru că sunt în acelaşi cartier şi „joacă pe acelaşi bazin de elevi", iar numărul şcolarilor din Şc. Gen. Alexandru Roman abia că trece de 200. „Văd că sunt probleme între cele două şcoli, nu vrem să agităm şi mai mult spiritele", a motivat inspectorul şcolar general decizia de a nu mai comasa unităţile.

Dacă Ministerul Educaţiei va impune, însă, ca pentru a fi finanţată, o unitate şcolară să aibă minim 300 de elevi, Luca a spus că va fi necesară o susţinere din partea municipalităţii a şcolii. „Bănuiesc că se va face o rectificare bugetară, pentru că banii care îi vom primi ne vor ajunge doar până în octombrie", a mai zis Luca.

De asemenea, şeful IŞJ a declarat că se aşteaptă ca mai mulţi profesori de la Alexandru Roman să solicite transferul, din cauza acestei situaţii incerte în ceea ce priveşte salarizarea în anul şcolar următor. „Nu ştiu dacă aşa vor face, dar e şi aceasta o portiţă de scăpare".

La conferinţa de presă au fost prezenţi şi câţiva părinţi ai elevilor care învaţă la Şcoala Generală Alexandru Roman. Aceştia au spus răspicat că nu doresc comasarea deoarece la Şcoala Generală Lucreţia Suciu se desfăşoară programul „A doua şansă", în cadrul căruia fac învăţământ primar şi secundar persoanele ce au cu cel puţin patru ani mai mult decât vârsta clasei. „Avem laolaltă cursanţi de 30 de ani cu cei de 15 ani. Aceştia nu au făcut şcoala la momentul potrivit şi fac acum", a explicat Luca. „Dar dacă fetiţa mea va păţi ceva, iar de vină va fi unul dintre acei oameni, ce-mi veţi spune? Că nu e vina dumneavoastră?", l-a întrebat unul dintre tătici pe inspector.

În final, părinţii s-au declarat mulţumiţi de decizia IŞJ. „Cred că se vor găsi şi în toamnă soluţii pentru plata profesorilor", a spus Daniela Ianchiş, una dintre mamele care au şi însoţit, miercuri, elevii la protest.

Citeşte pe această temă şi Elevii de la Alexandru Roman au protestat pentru că nu vor comasare