Sindicaliştii bihoreni nu au mai pichetat Prefectura, aşa cum plănuiseră, calendarul protestelor fiind amânat în urma deciziilor luate la nivel central de către liderii confederaţiilor la care aceştia sunt afiliaţi. Manifestaţia ar fi trebuit să aibă loc la Oradea ca parte a unei serii de proteste anunţate în toate judeţele ţării în perioada 2-4 octombrie.

Liderul filialei Bihor a Blocului Naţional Sindical, Nicolae Morgovan, cel care a şi făcut demersurile de obţinere a autorizaţiei pentru mitingul programat miercuri, de la ora 15, în faţa sediului Prefecturii, spune că amânarea protestului a fost decisă "de sus", de către conducerea federaţiei naţionale. "În urma discuţiilor avute în cadrul comisiilor de dialog social cu reprezentanţii Guvernului, ni s-a comunicat că doleanţele noastre sunt în calendarul lor de discuţii şi că vom purta în curând negocieri", a declarat Nicolae Morgovan pentru BIHOREANUL.

Potrivit sindicalistului, decizia Biroului Executiv al BNS de a amâna protestul poate fi motivul pentru care şi celelalte confederaţii au renunţat deocamdată la asemenea acţiuni.

Aşa cum au anunţat liderii Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, protestele erau programate pe trei zile în întreaga ţară, de marţi până joi, între orele 15 şi 18.

Sindicaliştii vor ca Guvernul să modifice de urgenţă Legii dialogului social adoptată anul trecut de fosta majoritate parlamentară PDL-UDMR-UNPR, stoparea privatizării companiilor strategice, crearea a noi locuri de muncă, modificarea şi aplicarea Legii salarizării unice pentru bugetari şi majorarea salariului minim de la 700 la 850 de lei.

Alte doleanţe sunt deblocarea posturilor din sectorul bugetar, abrogarea imediată a actelor normative care eşalonează până în 2016 plata de către stat a drepturilor salariale câştigate în instanţe de către angajaţi şi stoparea majorării tarifelor la utilităţi.