Circa 100 de persoane, adulţi şi copii, s-au adunat, sâmbătă după amiaza, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru a protesta împotriva obligativităţii purtării măştilor - pe care ei le numesc de fapt "botniţe" - de către cei mici la şcoală. 

"Şcoli normale, nu închisori"

Culmea este că, potrivit legii, participanţii la protest ar fi trebuit să poarte măşti, lucru care nu s-a întâmplat. Concret, Hotărârea de Guvern prin care, recent, s-a permis organizarea în starea de alertă a unor demonstraţii cu maxim 100 de participanţi impune ca aceştia să poarte măşti, să rămână distanţaţi şi să-şi dezinfecteze mâinile. Participanţii la protest, însă, nu cred că măştile ajută la ceva, după cum au spus-o chiar ei, şi consideră multe dintre măsurile luate în contextul pandemiei drept "propagandă mincinoasă". 

Manifestanţii au întins un banner de mari dimensiuni pe care au scris "Jos botniţa pentru copii! Copiii au dreptul să respire". Câţiva au purtat tricouri pe care scria "Jos botniţa la copii", alţii au ţinut afişe cu mesaje ca: "Masca îl subjugă. E copil, nu slugă!", "Vrem şcoli normale, nu închisori", "Jos labele de pe copiii noştri". Alţii au fluturat drapelul României. De altfel, de mai multe ori în timpul protestului, organizatorii au pus în boxe Imnul României, dar şi cântece patriotice, cum ar fi "Treceţi, batalioane române, Carpaţii" şi "Doamne, ocroteşte-i pe români".

Protestul a fost vegheat de un echipaj al Jandarmeriei Bihor. La un moment dat, când protestatarii s-au adunat pentru a auzi discursurile, jandarmii le-au cerut organizatorilor să-i disperseze, ceea ce s-a şi întâmplat. "Să păstrăm distanţa, fiindcă deocamdată aşa sunt regulile. Altfel, se poate întoarce împotriva organizatorilor", a spus una dintre orădencele care a luat cuvântul. Deci, nu din cauza riscului de răspândire a pandemiei, ci din frica de amenzi. 

În schimb, însă, reprezentanţii Jandarmeriei nu au intervenit pentru a cere purtarea măştilor. 

"Botniţă poartă câinii"

Organizatorul principal, Mihai Lasca, a spus în discursul său că "botniţe" poartă doar "slugile", "câinii" şi "medicii", dar nu şi oamenii care gândesc liber. De altfel, mulţi dintre cei care au vorbit au susţinut că virusul Covid-19 ba nu există, ba - dacă există - este ca oricare alt virus, deci nu atât de agresiv pe cum susţin specialiştii. 

La microfon au fost invitaţi părinţii care au vrut să-şi exprime părerea. Unii au spus că este inuman ca micuţii să fie obligaţi să stea cu mască la ore, căci le este afectată sănătatea, iar o mamă chiar a declarat că şi-a încurajat copiii să nu poarte mască la şcoală, ceea ce au şi făcut, deşi profesorii şi directorul s-au opus. "Trebuie să fim curajoşi", a spus femeia. 

O tânără care s-a prezentat drept psihoterapeut a spus, la microfon, că regulile în timpul pandemiei de Covid-19 îi afectează emoţional pe copii şi că soluţia este "să închidem televizorul". 

Una dintre participante a povestit BIHOREANULUI că profesorii s-au transformat în "poliţişti", în unele şcoli, şi iau, la îndrumarea directorului, măsuri prea dure, nelăsându-i pe elevi nici să mănânce. 

Protestatarii au rămas pe platoul din Parcul 1 Decembrie circa 3 ore. Organizatorii au adus apă pentru aceştia. 

"Părinţi împotriva Şcolilor de Corecţie"

Asemenea manifestări au loc sâmbătă în mai multe oraşe din ţară. La Alba Iulia, de pildă, mai multe persoane s-au adunat în faţa Instituţiei Prefectului, pentru a strânge semnături împotriva utilizării măştilor în unităţile de învăţământ. Evenimentul "Părinţi împotriva Şcolilor de Corecţie" a fost anunţat pe Facebook.

De asemenea, la Bucureşti, în Piaţa Universităţii s-au adunat circa 300 de persoane, purtând steaguri tricolore şi cerând "libertate". 

Vezi mai jos care e atmosfera la protest!