Circa 80 de orădeni, însoţiţi de patrupezii lor, mulţi dintre ei adoptaţi, au protestat sâmbătă după-amiază, în Piaţa Unirii, împotriva eutanasierii câinilor maidanezi în România şi în special în Oradea, unde noul regulament, adaptat legilor naţionale, permite acest lucru după 14 zile în care câinele nu a fost adoptat.

Protestatarii, de toate vârstele, au purtat afişe pe care scria "Nu ucideţi prietenii!", "Opriţi masacrul inutil şi inuman", "Adoptă un câine din adăpost", "Nu ucideţi cel mai bun prieten al omului", dar şi cu unele mesaje mai dure: "Bolojan şi Andrica: câinii au atât drept la viaţă cât aveţi şi voi! Poate puţin mai mult...".

După ce au socializat vreme de circa 15 minute, protestatarii le-au ascultat pe două foste voluntare de la Adăpostul Grivei din Oradea, Teger Ildiko şi Ana Chiperi, care au vorbit despre faptul că românii au rămas nişte "barbari" din moment ce practică astfel de metode.

"În Oradea, oficial nu au început eutanasierile. Părerea noastră este că Oradea nici n-are nevoie de acest lucru, căci avem foarte puţini câini pe străzi. Capacitatea adăpostului este de cel puţin 400 de locuri, nu de 150 de locuri, cum au declarat unii", a rostit Ana Chiperi la portavoce.

Tot ea a cerut, în numele protestatarilor, ca administraţia locală să promoveze mai mult adopţiile. "Rugăm edilii noştri să promoveze adopţiile, să adopte transparenţa şi să penalizeze abandonul. Îi rugăm să colaboreze cu iubitorii de animale, cu asociaţiile de protecţie a animale, pentru ca împreună să găsim o rezolvare civilizată a acestei probleme", a spus aceasta.

"Orădeni vă rugăm frumos, sterilizaţi animalele voastre, noi spunem "nu" eutanasiei!", a completat-o Teger Ildiko, care a venit însoţită de un câine cu pedigree, rasa caniş uriaş, în vârstă de 13 ani, care a fost campion în diverse concursuri şi pe care l-a adoptat recent de la Adăpostul Grivei, căci fusese predat de proprietarul lui.

După ce au aplaudat discursurile celor două iubitoare de animale, orădenii au mai rămas să socializeze în Piaţa Unirii.