În jur de 120 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la ora 14, în Parcul Traian, în faţa Prefecturii, pentru a protesta împotriva exploatării gazelor de şist în judeţul Bihor, acţiunea fiind organizată de Partidul Verde Bihor.

După cum se ştie, pentru comunele Derna (satul Tria) şi Tulca, Guvernul a aprobat la finele anului trecut, discret, fără consultarea autorităţilor locale, două acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist către companiile East West Petroleum Corp, respectiv Clara Petroleum.

În cazul comunei Sânmartin şi cel al comunei Popeşti există deocamdată doar două acorduri încheiate între companii petroliere şi Agenţia Naţională de Resurse Minerale, care nu au fost validate încă într-un HG.

O bună parte din manifestanţi - circa 50 de persoane, inclusiv copii - au venit din comuna Sânmartin. Dacă majoritatea purtau pancarte cu mesajul "Stop exploatării gazelor de şist în Băile Felix!", o fetiţă şi sora ei, venite cu părinţii la protest, au ţinut pancarte cu "Vrem să ne gândim viitorul! Nu decideţi pentru noi!".

S-au alăturat grupului şi circa 10 ecologişti care au venit de la Cluj pentru a manifesta, ei fiind opozanţi şi ai proiectului de exploatare de la Roşia Montană. Aceştia s-au pregătit cu mesaje gen "Profitul vostru, protestul nostru!" ori "NU fracturării gazelor de şist".

Staţiune în pericol

Fiind cea mai numeroasă, "delegaţia" din Sânmartin a fost condusă de viceprimarul Nicolae Leuce, care le-a amintit celor prezenţi că în comună s-au strâns 4.000 de semnături împotriva exploatării, care au fost trimise Guvernului României, dar i-a şi îndemnat pe cei prezenţi să semneze petiţia online "Stop gazelor de sişt!".

"Vrem să determinăm Guvernul să blocheze această iniţiativă având în vedere că vorbim despre două staţiuni de renume internaţional. Metoda fracturării hidraulice pentru scoaterea gazelor de şist este foarte dăunătoare solului, fiind folosite multe substanţe nocive, care sunt ţinute secrete. 60% din aceste substanţe rămân în sol, iar astfel este sigur că va afecta pânza freatică din Felix", a declarat Nicolae Leuce, care consideră că aceste metode ar putea duce chiar la dispariţia staţiunii Băile Felix. "Vom continua cu acţiunile de protest şi vor fi de o amploare mai mare!", a adăugat acesta.

Nu faceţi campanie!

Horea Vuşcan, preşedintele executiv al PV Bihor, şi-a început discursul cu critici la adresa politicienilor din ultimii 20 de ani, acuzându-i de "furturile" pe care le-au făcut. "Acum ne vând şi sănătatea", a spus acesta, adăugând că face un apel ca guvernaţii să interzică total exploatarea gazelor de şist în România, după modelul unor ţări precum Bulgaria ori Franţa.

Mihaela Bodonea, preşedinta PV Bihor, le-a mulţumit celor care au venit să protesteze, însă a fost întreruptă de unul dintre ecologiştii clujeni, care i-a acuzat pe organizatori că "politizează" protestul. "De o oră aud tot despre Partidul Verde, haideţi să nu facem campanie aici. Eu am venit la Oradea să sprijin nişte oameni nu un partid", i-a spus protestatarul preşedintei PV Bihor, care a replicat că formaţiunea este organizatoarea protestului.

"Nu stăm noi la mâna lor!"

Prezentă şi ea la manifestare, orădeanca Georgeta Ionescu, vicepreşedinta Partidului Verde la nivel naţional, de profesie geolog, le-a explicat celor prezenţi ce înseamnă metoda de fracturare hidraulică. Acesta a arătat că, pentru a putea scoate gazele de şist aflate la mare adâncime, companiile forează puţuri şi "injectează cantităţi enorme de apă amestecată cu substanţe chimice, cancerigene". "În toată lumea unde au existat asemenea exploarări au fost şi cazuri grave de poluare a apelor, a solului, au afectat direct starea de sănătate a populaţiei", a spus aceasta. Georgeta Ionescu a mai afirmat că, pentru a preveni riscurile, România ar trebui să aştepte adoptarea unei legislaţii la nivel european în privinţa acestor exploatări.

Şi ea a fost, însă, întreruptă de unul dintre protestatari, care a întrebat-o: "Ce veţi face concret pentru noi? Eu sunt din Sânmartin, trăiesc pe punga aceea de apă termală care se va duce naibii...", a spus bărbatul. Georgeta Ionescu i-a răspuns că şi formaţiunea strânge semnături împotriva acestor proceduri, iar parlamentarii "verzi" vor susţine un proiect de lege aflat la Camera Deputaţilor prin care, practic, s-ar interzice fracturarea hidraulică.

După aproximativ 50 de minute, protestatarii din Sânmartin s-au retras, nu înainte de a striga: "În Bihor, nu stăm noi la mâna lor!" şi "Stop gazelor de şist". Cei care mai rămăseseră în Parcul Traian s-au adunat în mici grupuri, dezbătând în continuare problema gazelor de şist.