Aproximativ 100 de oameni s-au strâns, vineri după-amiază, în parcarea de la intrarea din satul bihorean Pocola, în semn de protest faţă de starea proastră a DN76.

Oamenii au adus cu ei panouri pe care scrie "E79, drum veşnic în lucru" şi "DN76, vrem drum european, nu crater bihorean!". De asemenea, au şi câteva pancarte cu mesaje precum "Drumul incompetenţei", "Vrem şosea, nu cacealma", bannere cu sigla Uniunii Europene, pe care scrie "Vrem drumuri europene, nu numai cu numele", şi chiar o cruce de lemn pe care a fost inscripţionat mesajul "DN76, decedat 2014".

În plus, bihorenii au adus cu ei şi panouri cu fotografii cu gropile de pe DN76, în care sunt plantate panseluţe, care datează de la protestul de anul trecut, când au umplut gropile cu flori, precum şi câteva piese de maşini, care ar fi fost deteriorate chiar pe drumul Oradea-Deva.

Importanţă europeană, atenţie românească

"Vrem să aducem la cunoştinţa autorităţilor că acest drum european are caracteristicile şi aspectul unui drum comunal. Pe acest drum au început lucrări, măsurători, în 2006. Suntem în 2014, au trecut 7-8 ani în care nu s-au făcut nimic şi totul a fost distrus. Din ‘89 şi până azi au fost doar plombări, nu reparaţii capitale, este o şosea construită în anii '50 şi nu are cum să reziste traficului din această perioadă", a precizat Dan Popa, unul dintre organizatori.

Acesta a mai spus că, deşi drumul este de o importanţă deosebită, inclusiv la nivel european, deoarece "este cea mai scurtă distanţă între Viena, Budapesta şi Bucureşti", este revoltător că autorităţile nu fac nimic pentru finalizarea lucrărilor.

Potrivit lui Popa, locuitorii zonei sunt serios afectaţi de starea proastă a acestei şosele. Pe de o parte deoarece ambulanţele şi alte autospeciale de intervenţie în caz de urgenţe ajung mai greu la ei, iar pe de alta pentru că afacerile locuitorilor din zonă au de suferit, marfa lor fiind refuzată din cauză că nu ajunge la timp la destinaţii, iar maşinile fiind distruse din cauza gropilor şi denivelărilor. "Există riscul ca oamenii să moară în ambulanţă", a spus bărbatul.

Fără marş

Spre deosebire de protestul precedent, când bihorenii au mărşăluit pe DN 76, de data aceasta organizatorii au decis să nu încurce traficul rutier, cu atât mai mult cu cât în multe zone sunt semafoare şi se circulă pe o singură bandă, ci să rămână doar în parcarea de lângă Pocola. De altfel, protestul a fost unul liniştit, participanţii scandând doar de câteva ori mesaje precum: "Nu vrem crater bihorean, noi vrem drum european", "Fără gropi!" şi "Vrem şosea!".

Dan Popa a dezvăluit că, de când organizatorii au anunţat şi promovat protestul pe reţelele de socializare şi în presă, în zonă a început să se lucreze într-un ritm alert. "Se lucrează de trei zile cât nu s-a lucrat în şase luni", a susţinut Popa.

Organizatorii spun că au obţinut autorizaţie pentru organizarea protestului. De altfel, la faţa locului au fost trimise mai multe echipaje de poliţişti, printre care se afla şi şeful Poliţiei Rutiere Bihor, comisarul şef Dorin Sava, precum şi jandarmi.

Prezenţă slabă

Protestul s-a stins în jurul orei 17.30, după ce participanţii au semnat o petiţie care urmează să fie transmisă la Avocatul Poporului. Deşi organizatorii estimaseră că la eveniment vor lua parte până în 1.000 de persoane, care urmau să protesteze câteva ore, s-au strâns puţin peste 100 de oameni, din care, până la final, circa o jumătate au plecat.

"Dacă s-ar fi dat patru mici şi o bere, era ca la Zilele Beiuşului, plin era aicea", a constatat amărât unul dintre iniţiatorii protestului.

De altfel, în ciuda scopului lăudabil, protestul a fost unul destul de anemic. Oamenii s-au grupat şi au scandat numai cât să facă figuraţie în faţa televiziunilor care transmiteau în direct, mobilizaţi de organizatori. "Rugăm pe toată lumea să nu plece, că urmează să mai intrăm în direct. Acum este momentul să ne spunem problemele, să le spunem presei, să le afle toată lumea", a îndemnat unul dintre ei.

La ora 18, doar o mână de oameni mai rămăsese în parcare. Evenimentul s-a încheiat fără incidente.