Aproape 30 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor au protestat paşnic, marţi, în faţa Consiliului Judeţean Bihor, nemulţumiţi de valul de concedieri care va urma în instituţie.

Manifestarea a fost organizată de Sindicatul Pro As şi a început la ora 14, în timp ce preşedintele Ilie Bolojan le prezenta jurnaliştilor propunerea de organigramă la DGASPC Bihor şi cu o oră înainte ca aleşii judeţului să o şi voteze.

Bolojan nu e Făt Frumos!

"Reorganizarea propusă de direcţie şi susţinută de preşedintele CJ, Ilie Bolojan, este aberantă. Se renunţă la multe funcţii publice, se dau afară 50 şi ceva de salariaţi din aparatul central al Direcţiei şi vreo 170, aproape 200, din centrele de plasament, acolo unde într-adevăr se desfăşoară activitatea de asistenţă socială şi protecţia persoanelor aflate în dificultate", a declarat liderul Sindicatului Pro As, Adrian Marcu (foto jos). Potrivit celor declarate de Bolojan, la DGASPC se reduc 259 de posturi, din care 127 sunt efectiv ocupate.

Marcu a spus că DGASPC Bihor are oricum prea puţini angajaţi, iar concedierile vor periclita funcţionarea centrelor de plasament. "Nu poţi să pui personalul de specialitate, care ar trebui să se ocupe doar de beneficiari, să măture curtea, să spargă lemne, să facă diverse activităţi administrative. Să nu mai spun că şi specialiştii sunt vânturaţi, se desfiinţează posturi aberant. (...) Nu poţi să vii să dai cu barda, că vrei tu să reduci costuri", a declarat el.

Sindicalistul a arătat că de exemplu toţi fochiştii vor fi daţi afară, ceea ce va face ca adulţii şi copiii din centre să fie în pericol, deoarece nu va fi cine să supravegheze centralele de încălzire. A criticat şi faptul că toate bucătăriile centrelor se vor desfiinţa, iar hrana va fi asigurată doar în servicii de catering.

"Nu se poate să vii să-ţi baţi joc, să dai 260 de oameni afară că vrei tu, că eşti tu preşedintele CJ venit acum nou, pe cal alb, eşti Făt Frumos din poveste. (...) Bolojan e un mic dictator şi un mic tiran. Probabil va fi un nou baron local", a mai spus Marcu, acuzând şi că sindicatul n-a fost consultat în realizarea noii organigrame, ba chiar că şeful CJ Bihor nu i-a răspuns apelurilor şi mesajelor pe telefon, la fel cum nu l-a primit nici la o discuţie faţă în faţă.

Adrian Marcu

"Eminenţa cenuşie" şi florăreasa

Liderul sindical a criticat-o dur şi pe directoarea DGASPC Bihor, Camelia Gaciu (foto), pe care a numit-o "eminenţa cenuşie" a instituţiei, spunând despre ea că a transformat ilegal toate birourile şi serviciile în compartimente, şi că a vizat în reorganizare specialiştii în detrimentul "piloşilor". "Sunt daţi afară cei care au experienţă şi rămân cei care sunt mai nou angajaţi, piloşii, slugi la partid", a spus Marcu.

"Un exemplu: o persoană care semnează în numele directoarei DGASPC se laudă la diverse cunoştinţe că de fapt ea conduce această instituţie. O persoană pe nume Naomi, de fapt şef de centru în Oradea, dar dacă o căutaţi, întotdeauna o găsiţi în biroul directoarei", a acuzat sindicalistul, arătând că apropiaţii lui Gaciu nu sunt vizaţi de reorganizare.

Pe această şefă, Naomi Popa, şi alţi protestatari au avut-o în vizor, spunând că este o florăreasă angajată de Gaciu doar pentru că aparţine unui cult neoprotestant şi care are în subordine Centrul de Plasament nr. 2 Oradea, dar şi alte structuri ale Direcţiei. "Are vreo cinci funcţii", a spus un bărbat, instructor la un centru din Oradea. Totodată, potrivit paginii sale de Facebook, Popa are un atelier de aranjamente florale.

De câteva ori, oamenii au scandat "Demisia", la adresa directoarei DGASPC Bihor, Camelia Gaciu, cea pe care o consideră vinovată atât pentru că instituţia nu mai are bani de salarii, cât şi pentru organigrama nouă, pe care ei nu o acceptă.

"Nu mai suntem buni"

La fel ca liderul lor de sindicat, protestatarii au spus că se tem că angajaţii cu experienţă vor fi daţi afară, pentru ca cei angajaţi în ultimii ani, cu pile la şefi, să fie păstraţi. "S-au angajat în ultimii doi ani, de când a plecat domnul Puia (n.r. Călin Puia, fostul director) 400 de oameni. Nu vor pleca ei, vom pleca noi, care n-avem pile", a spus acelaşi instructor.

Alte femei, îngrijitoare sau instructori la centre de copii orfani, au aceleaşi griji, mai ales că, spun ele, şefii lor nu le-au comunicat criteriile care vor conta, în selectarea angajaţilor care vor fi păstraţi. "Vor să ne dea afară, după 30 de ani de muncă. Am muncit în condiţii precare, câte o persoană, zi şi noapte, şi acum nu mai suntem buni. Am pus suflet în ceea ce am făcut. Când ne-au cerut să ne specializăm, ne-am specializat. Acum nu mai suntem buni", a spus o instructoare de la un centru din Oradea.

"Vom merge la examen, dacă vom avea şansa asta. Dar nu vor fi examene corecte, că nu-i corect nimic în lumea de astăzi. Toate-s cu susul în jos", a spus o altă colegă de-a ei.

Manifestanţii s-au declarat dezamăgiţi şi de numărul mic al protestatarilor adunaţi în Parcul Traian, 27 de persoane, dar sunt convinşi că alţi colegi de-ai lor s-au temut că Gaciu va selecta concediaţii din rândul protestatarilor.