După ce au strigat adunarea pe reţelele de socializare, peste 500 de orădeni, de diferite vârste, dar în special tineri, s-au strâns luni seară în Piaţa Unirii, pentru a protesta împotriva restricţiilor impuse în pandemie, strigând "Libertate", "Jos masca", "Educaţie, nu corupţie", ba chiar şi sloganul devenit faimos în vremea protestelor pentru Roşia Montană: "Uniţi salvăm toată România". Numărul protestatarilor s-a înmulţit, iar aceștia au mărşăluit, apoi, prin oraş. Peste 2.000 de oameni au fost pe străzile Oradiei, plus alte câteva sute în convoaie de mașini.

Sandu Lungu: "Nu vă lăsaţi manipulaţi!"

Spre deosebire de protestele obişnuite anti-mască de la Oradea, de data aceasta participanţii au fost mult mai numeroşi, dar şi mai vocali. Unii au adus cu ei vuvuzele, cu care nu au ezitat să facă gălăgie, iar alţii au purtat steaguri tricolore.

Printre participanţi este cunoscutul luptător orădean Alexandru Lungu, care şi-a mobilizat, la rându-i, prietenii pe Facebook. "Să vedem acuma cine vrea să fie liber sau dă din gură doar!", a scris acesta.

De altfel, luni seara, acesta a şi luat cuvântul la o portavoce, susţinând un discurs pro libertate şi împotriva restricţiilor, condamnând clasa politică, despre care a spus că a vândut tot ce se putea vinde din România, rămânând de înstrăinat doar portul Constanţa. 

"Dragi orădeni, dacă vreţi să trăiţi în libertate, nu permiteţi ceea ce se întâmplă, ieşiţi cu curaj în stradă pentru că vi se vor termina proviziile şi veţi cerşi de mâncare pe stradă, veţi munci pentru nişte oligarhi", a spus Sandu Lungu, în aplauzele celor prezenţi, care au început apoi să scandeze: "Libertate!". 

"Gândiţi-vă la copiii voştri, nu ştiu dacă vă convine să-i ţineţi în această teroare (...) Nu vă lăsaţi manipulaţi! De un an de zile am strănutat de două ori, că am băut Cola rece! (n.r. – vrând să spună că nu există pandemie)", a spus luptătorul orădean, moment în care cei prezenţi în Piaţa Unirii au început să cânte Imnul României. 

Lungu a vorbit apoi despre faptul că măsurile sunt luate nejustificat pentru "o răceală mai agresivă, o gripă". "Este foarte interesant că firmele româneşti au fost închise, dar cele străine funcţionează. (...) Dacă staţi în casă, o să vă pară rău peste un an. Este momentul să spunem ce avem de spus. Nu mai merge aşa! În curând vom ajunge să vorbim singuri pe stradă, dacă vom mai putea ieşi pe stradă...". 

Apoi, luptătorul a constatat că lemnele furate din România nu sunt păzite atât de bine ca protestatarii de la Oradea, referindu-se la prezenţa în preajmă a echipajelor de Poliţie şi Jandarmerie. "E interesant că pentru un grup paşnic de oameni care vor să fie liberi suntem păziţi ca nişte infractori, dar camioanele şi trenurile de lemne, de păduri, pe alea nu le păzeşte nimeni! (...) Au vândut ţara!", a spus Lungu, moment în care protestatarii au strigat "Hoţii!". 

"Muntele Bihorului" a contestat şi vaccinurile anti-Covid. "Oamenilor, habar n-aveţi ce băgaţi în voi. Vreţi să-l îmbogăţiţi pe Bill Gates? Aia vreţi?", a spus Lungu. 

IMAGINI LIVE:

În Piaţa Unirii se află şi obişnuiţii protestatari anti mască din Oradea, între care regizorul de operă Horia Balint. Totodată, printre cei ieşiţi la protest se numără şi cântăreţi orădeni, nemulţumiţi de restricţiile care le-au oprit activitatea.

Oamenii sunt paşnici. În timp ce puțini poartă măşti, cei mai mulți îşi arată nemulţumirea faţă de această regulă, participând la protest fie cu masca sub bărbie, fie nepurtând-o deloc.

Evenimentul este supravegheat de la câţiva metri de echipaje de poliţie şi jandarmerie. Deocamdată aceştia nu au intervenit în vreun fel în manifestare.

În semn de protest faţă de purtarea măştii, câţiva protestatari au ars, în mijlocul pieţei, câteva măşti de protecţie.

UPDATE, ora 20.20: Marş prin oraş

Protestatarii se pregătesc să pornească în marş pe străzile Oradiei. 

Ei au pornit din centrul oraşului, pe lângă Primărie, pe strada Tudor Vladimirescu, îngreunând circulaţia autovehiculelor, care se desfăşoară pe o singură bandă. Decizia lor de a porni în marş i-a luat prin surprindere pe jandarmi, care îi însoţesc prin periplu.

Din câte se pare, destinaţia protestatarilor este cartierul Rogerius.

IMAGINI ÎN DIRECT

UPDATE, ora 21.30. Protestatarii au ajuns în Rogerius

De pe Bd. Decebal, protestatarii au luat-o spre strada Coposu, către Orăşelul Copiilor. Trecerea lor a paralizat intersecţia dintre Bd. Decebal şi Bd. Dacia, unde circulaţia a fost gâtuită minute în şir, în zgomotul infernal produs de claxoanele a zeci de maşini.

Un echipaj de Poliţie s-a postat în intersecţie începând să dirijeze circulaţia, iar maşinile care veneau dinspre direcţia Borş au fost deviate toate la dreapta, spre Decebal, nefiind lăsate să înainteze spre parcul Petofi.

Manifestanţii au ajuns în Rogerius, iar între timp echipajele de jandarmi şi poliţie care suraveghează s-au îmnulţit.

Cu toţii strigă sloganuri precum "Arafat nu uita România nu-i a ta", "Libertate", "Educaţie, nu corupţie".

UPDATE, ora 21.45: "Jos masca!"

Pe strada Corneliu Coposu, în zona Spitalului Municipal (spital anti-Covid), traficul a fost oprit de coloana masivă de protestatari, câteva maşini fiind blocate pe un sens de circulaţie. Între acestea au fost şi două ambulanţe, care nu aveau însă semnalele luminoase sau auditive pornite. 

Trecând pe lângă una dintre ambulanţe, câţiva dintre manifestanţi i-au strigat insistent şoferului acesteia "Jos masca!" şi au huiduit. Acesta i-a ascultat, fiind singur în autospecială, şi şi-a tras masca sub bărbie, fiind aplaudat de cei care au surprins gestul. Protestul a fost privit de la ferestrele Spitalului Municipal de câţiva angajaţi, echipaţi în combinezoanele care-i protejează de infecţie. 


IMAGINI ÎN DIRECT

UPDATE: Peste 2.000 de protestatari

Numărul protestatarilor a crescut semnificativ, la peste 2.000. Trecerea coloanei durează minute bune.

Încă câteva sute de oameni se află în zecile de autoturisme care însoţesc gălăgios convoiul.

Preponderent, maşinile sunt ocupate de tineri care se filmează, unii ies pe geamurile sau trapele autorismelor, agită steaguri, strigă sloganuri şi îndeamnă trecătorii care poartă măşti să şi le dea jos.

Manifestanţii sunt în majoritate tineri cu vârste de până în 30-35 de ani, iar unii au venit chiar cu copii.

Oamenii strigă "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", îndemnându-i pe orădenii de la blocuri să iasă la protest, "Libertate" şi "Jos Guvernul", în fruntea coloanei aflându-se Sandu Lungu şi cu grupul său.

Convoiul este însoţit de importante efective de jandarmi, care reuşesc să-i ţină pe protestatari pe un singur sens de mers.

Până acum nu s-au înregistrat incidente de niciun fel.

Numeroase autoturisme au format o coloană în spatele conviului, manifestându-şi simpatia faţă de protestatari, claxonând încontinuu.

Pe strada Coposu, un bărbat dintr-o maşină a dat foc unei măşti şi a fluturat-o pe geam.

Poliţiştii deviază traficul pentru şoferii care vin dinspre strada Transilvaniei spre bulevardul Dacia. Maşinile sunt dirijate spre Borş, din cauza coloanei de manifestanţi, care se întoarce spre bulevardul Decebal.

UPDATE, ora 22: Protestul continuă şi după ora 22

Manifestanţii continuă marşul spre magazinul Crişul, strigând: "Libertate", "Jos Arahat", "Jos masca".

Protestul continuă şi după ora 22, ora la care intră în vigoare carantina de noapte, ce interzice ieșitul în stradă.

Coloana este însoţită de 5 dube de jandarmi şi încă trei maşini mici cu numere de MAI, care merg în spatele convoiului, urmate de zeci de maşini cu proestatari care claxonează.

IMAGINI LIVE

UPDATE, ora 22.50. Mulţimea a ajuns în Piaţa Unirii

Urmând traseul Bulevardului Magheru, oamenii au pornit spre Piaţa Unirii.

În mulţime se află şi un bărbat care a adus cu el o boxă din care au răsunat piese de la BUG Mafia sau manele.

Întrebaţi de un reporter de la BIHOREANUL de ce au venit la protest, mai mulţi tineri au răspuns că nu mai suportă restricţiile, că nu văd rostul lor şi că vor la lucrurile să fie ca înainte de pandemie.

UPDATE ora 23.15: Protestul s-a încheiat

În Piaţa Unirii, o parte dintre protestatari au dat foc unor măşti şi au strigat din nou sloganul serii: "Libertate!". Din boxa adusă de unul dintre manifestanţi a răsunat imnul României Socialiste, "Trei culori". 

Apoi, orădenii au scandat numele lui Sandu Lungu, unul dintre liderii protestului, care a luat microfonul şi li s-a adresat celor prezenţi. "Dragi orădeni, vă mulţumesc că ne-am adunat în aşa un număr mare. Îmi pare rău că nu suntem vreo 100 de mii. Mulţi oameni stau la rând la vaccin, vor să-şi rişte viaţa, nu ştiu ce vor, treaba lor, să-şi asume. Noi cei care vrem să trăim în libertate suntem aici. Am făcut un marş paşnic, asta ne şi dorim. Nu vrem nici scandal, nici să fim golani, vrem doar libertatea noastră. Eu am trei copii, vreau să crească şi să trăiască în libertate, să aibă măcar tinereţea şi viaţa pe care am avut-o eu", a spus Lungu. 

El le-a transmis celor prezenţi să nu se lase "călcaţi în picioare", moment în care orădenii au început să scandeze: "Nu ne lăsăm!". 

Luptătorul a opinat că "vor apărea tot mai mulţi viruşi" şi dacă "dormim pe noi", "ne va părea rău peste câţiva ani". "Mai bine o zi vultur decât o viaţă vrabie!", a spus Lungu, vrând astfel să-i încurajeze pe cei prezenţi să-şi apere libertatea. 

Fără scandal. Fără incidente

Protestatarii au strigat în repetate rânduri: "Oradea s-a trezit!". "Dacă de mâine nu veţi mai auzi de mine, probabil îmi vor tăia Facebook-ul sau ceva, să ştiţi că sunt lângă voi şi vin în continuare şi vă susţin", a continuat Lungu. El a adăugat, mai ferm: "Dacă nu mă arestează, eu şi mâine la ora 8 sunt aici".

Totuşi, luptătorul i-a încurajat pe protestatarii orădeni să fie paşnici, căci şi "jandarmii şi poliţiştii sunt oameni" şi "doar îşi fac meseria şi au grijă de noi". Unii au strigat atunci "Poliţia e cu noi!". 

Protestatarii au spus că vor să se adune şi marţi seara pentru a cere "libertate" dar, a subliniat luptătorul orădean, "fără scandaluri". La final, din boxe s-a auzit melodia pe care Sandu Lungu obişnuia să intre în ring, "Pune-i la pământ". 

Oamenii au început să plece pe la casele lor după ora 23, iar protestul s-a încheiat fără incidente.

VIDEO AICI!

Manifestări precum este cea de la Oradea au avut loc luni seară în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Capitală.

Cei care au promovat protestul i-au îndemnat pe orădeni să iasă în stradă, în special pe cei din industria HoReCa (restaurantele nu pot funcţiona în spaţii închise în Oradea şi alte localităţi din Bihor), dar şi pe sportivi (după cum se ştie, sălile de fitness au fost închise în Oradea, unde rata de infecţie a depăşit 4 cazuri noi la mia de locuitori).

Pe de altă parte, în jurul orei 18, câţiva membri şi simpatizanţi ai partidului AUR au protestat împotriva restricţiilor în Parcul Traian, în faţa Prefecturii. De altfel, AUR a organizat luni proteste în faţa prefecturilor din mai multe judeţe ale ţării.

"Protestăm împotriva măsurilor abuzive care s-au băgat în ultimele zile, dar şi a celor de dinainte, care nu şi-au dovedit eficienţa", a spus Andrei Taichiş, coordonatorul AUR Bihor.